ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Падина

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Падина

Падина е село в Централната част на Южна България. То е част от община Ардино, област Кърджали.

В България има още две населени места, носещи името Падина. Намират се в община Девня, област Варна и в община Главиница, област Силистра.

Отстои на 49 км югозападно от гр. Кърджали, на 15 км в същата посока от гр. Ардино, на 28 км северно от гр. Златоград, на 50 км източно от гр. Смолян и на 120 км югоизточно от гр. Пловдив.

Населението на селището е приблизително 870 жители.

Разположено е в планински район на границата между Западните и Източните Родопи. Попада в континентално-средиземноморска климатична зона, отличаваща се с мека и влажна зима и горещо и сухо лято. Надморската височина е 650 м.

Селото има изградена електропреносна мрежа, но се нуждае от допълнително водоснабдяване. Намира се в близост до главния път Смолян-Рудозем-Кърджали.

Има кметство, основно училище, детска градина, читалище с библиотека и зъболекар.

Местността е подходяща за отглеждането на топлолюбиви земеделски култури. Предимно се отглеждат ориенталски тютюн, картофи, ливадни фуражни култури, за пасища и трайни насаждения. Съвсем малки участъци са благоприятни за отглеждане на захарно цвекло и някои зеленчукови култури (домати, чушки, фасул и други). В селото функционира мандра, която произвежда изключително качествени продукти /кашкавал, кисело мляко, масло, топени и пушени сирена и извара/.

Забележителности

Над селото на 1001 м надморска височина се издига връх Свети Илия. В неговото подножие са изградени вили, подходящи за отдих и туризъм.

Други забележителности в района, които могат да се достигнат чрез екопътеки са: Дяволският мост - старинен мост над река Арда на около 10 км от селото; Орловите скали - древно тракийско светилище на около 1 км от селото и местността Калето - старинна крепост на около 2 км от Падина.

Източници: http://bg.wikipedia.org   http://www.ardino.bg/

Снимки: www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: