ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Орлица

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Орлица

Орлица е село в Южна България. Намира се в община Кирково, област Кърджали.

Отстои на 22 км югоизточно от Кирково, на 47 км южно от Кърджали, на 32 км в същата посока от Момчилград и на около 256 км югоизточно от столицата София.

Разположено е в район с хълмисто-предпланински релеф на надморска височина около 487 м. Климатът е преходно-средиземноморски, зимите са сравнително меки, а летата са продължителни и горещи.

Тук живеят около 210 души.

Селото е добре уредено, улиците са асфалтирани, електрифицирано и водоснабдено е. Всички мобилни оператори имат покритие. Редовен автобусен транспорт го свързва с общинския център и съседните села.  

Орлица се намира на 5 км от държавната граница с Гърция, на Европейски път Е-85, част от трансевропейски транспортен коридор №9 - важна пътна артерия с голям принос за икономическото развитие на региона. Проходът Маказа е само на километър южно от селото.

Тук има читалище, магазин и заведение. Най-близките функциониращи средно училище и целодневна детска градина са в село Чорбаджийско /9 км северно/. Освен това там ще намерите банков клон и пощенска станция. Медицинска помощ можете да получите от двама общопрактикуващи лекари отново там, а най-близката поликлиника се намира в Кирково. Многопрофилна болница има в Момчилград.

 

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ТУРИЗЪМ

Край село Орлица са открити руини от средновековно селище.

На 16 км в посока север, в село Старейшино, може да бъде посетена Kуполната гробница "Пунар Кая", което в превод от турски означава Скален кладенец. От гробницата извира вода, която се събира в два каменни басейна изсечени в скалата пред нея. Гробницата се почита сред местното население като свещена, тъй като съществува поверие, че мястото и водата, изтичаща от гробницата, са с лечебни свойства.

В село Крилатица, на 22 км северозападно, може да бъде посетена късноантична и средновековна крепост в местността Асара, обявена през 1996 г. за археологически паметник на културата.

В село Бенковски, на около 30 км северозападно, могат да бъдат посетени няколко забележителности:

  •  реновираната джамия в центъра на селото, където се събират за молитви мюсюлмани от целия регион;
  •  вековният зимен дъб, на възраст над 200 години, обявен за защитен природен обект;
  • скалиста местност, където в продължение на векове природните стихии са изваяли огромните камъни в различни причудливи скални форми на животни и растения, най-интересните от които са"Крокодила", "Гъбата", "Лъвската глава" и др.

 

Източници: http://www.kirkovo.bghttp://bg.guide-bulgaria.com
Снимки: http://www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: