ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Овчево

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Овчево

Овчево е село в Южна България. Намира се в община Джебел, област Кърджали.

Отстои на 12 км югоизточно от Джебел, на 33 км южно от Кърджали, на 29 км югозападно от Момчилград и на около 273 км югоизточно от столицата София.

Разположено е в район с планински релеф на надморска височина около 387 м. Климатът е преходно-средиземноморски, зимите са сравнително меки, а летата са продължителни и горещи.

Населението наброява 62 души, по данните от последното преброяване.

Овчево е сравнително добре уредено село, главните улици са асфалтирани, електрифицирано и водоснабдено е. Има покритие на мобилните оператори и автобусен транспорт до Джебел.

В близкото село Илийско има целодневна детска градина "Радост" и хранителен магазин. Средно училище, читалище, както и специализирана медицинска помощ ще намерите в Джебел. Най-близката многопрофилна болница се намира в Момчилград.

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ТУРИЗЪМ

В местността около селото могат да бъдат видяни останките от множество тракийски гробници. 

Резерват "Чамлъка" - най-малкият от четирите резервата, разположени в Източните Родопи, се намира само на 17 км в посока северозапад, до село Воденичарско. Площта на резервата е 30 дка. В близост се намира и интересният природен феномен "Счупената планина".

Природната забележителност "Калето", представляваща скални образувания върху площ от 22.40 ха, е разположена в землището на село Устрен /13 км западно/.

Интересна за посещение е и средновековната крепост "Устра" - една от най-запазените крепости в Родопите, разположена отново до село Устрен. Тя е археологически паметник с национално значение. Крепостта е строена през Средновековието и през своето съществуване е била под властта предимно на Византийската империя. Устра е построена през 10 век, за да бъде охраняван минаващият от там търговски път.

Източници:  http://bg.guide-bulgaria.com/   http://alexanderkaradzhov.blogspot.com   http://www.desant.net
Снимки: http://alexanderkaradzhov.blogspot.com   http://www.desant.net    

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: