ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Овчари

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Овчари

Овчари е село в Южна България. Намира се в община Крумовград, област Кърджали.

Отстои на 3 км югозападно от Крумовград, на 51 км югоизточно от Кърджали и приблизително на 291 км в същата посока от столицата София. Съседното село Звънарка се намира на 3 км в посока югозапад.

Селото се намира в район с планински релеф на надморска височина от около 300 м. Попада в зона с преходно-средиземноморски климат, зимите са сравнително меки, а летата - продължителни и дълги.

Тук живеят около 130 души.

Селото има сравнително добра инфраструктура - повечето улици са асфалтирани, има изградени електропреносна и водоснабдителна мрежи, всички мобилни оператори имат покритие. Автобусен транспорт свързва селището с околните населени места.

Най-близките джамия, основно училище и детска градина са в село Звънарка. Средно училище може да намерите на територията на Крумовград. Отново там може да бъде получена и специализирана медицинска помощ - в общинския град функционират многопрофилна болница за активно лечение и здравен център.

 

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ТУРИЗЪМ

Само на 7 км североизточно от Овчари се намира Скалната гробница - светилище, разположена до село Рогач. Археологическата забележителност е разположена на скала на десния бряг на река Крумовица. Мястото е известно като Гую (или Кую) и е почитано сред хората от региона като свещено. Върху скалите има две малки дълбоки дупки наподобяващи човешки стъпки, наречени от местните жители "Стъпките на Али" (мюсюлмански светец).

На територията на Крумовград могат да бъдат посетени редица обекти с културно-историческо значение. Интерес представлява средновековната еднокорабна църква в централната част на Крумовград, изградена от дялани и ломени камъни, споени с бял хоросан.

Джамията "Сейтляр джамиси" е обект с важно значение за културното наследство на града. Изградена на основите на стара талпена джамия от XVI - XVIII век, тя е основната причина за възникването на града и околните села. Във връзка с петъчните събирания на вярващите, около църквата възникват търговски отношения, появяват се търговски складове, а по-късно и жилища.

В сграда, паметник на културата, е разположена и музейна сбирка, която включва над 2000 експоната, разказващи за културно-историческото наследство на община Крумовград.

Най-значимото културно събитие в региона, което привлича както жителите на околните селища, така и много туристи, са традиционните културни празници "Крумовградски светлини", провеждани ежегодно в навечерието на 24 май.

Източници: www. krumovgrad.bg , www.bg.guide-bulgaria.com
Снимки: www.panoramio.com 

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: