ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Мъдрец

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Мъдрец

Мъдрец е село в Южна България. То се намира в община Кърджали, област Кърджали.

В България има още едно населено място, носещо същото име - в община Гълъбово, област Стара Загора.

Отстои на 18 км североизточно от гр. Кърджали, на 33 км южно от Хасково, на 100 км югозападно от гр. Свиленград и на 262 км югоизточно от столицата София. Редовен автобусен и железопътен транспорт го свързват със съседните населени места.

Мъдрец се намира в Източните Родопи, на около 250 м надморска височина. Релефът е планински, а климатът се характеризира с горещо лято и мека зима.

Населението наброява приблизително 117 души.

Инфраструктурата на селото е уредена с асфалтирани и осветени улици. Мъдрец е електрифицирано и водоснабдено селище, което разполага с къща за гости с ресторант, джамия, бензиностанция и търговски обекти. В село Чифлик /2 км югозападно/ ще намерите пощенски клон, основно училище, детска градина, читалище, както и общопрактикуващ лекар. Стоматологична помощ може да получите на територията на село Перперек /3 км югоизточно/. Най-близките болнични заведения са в гр. Кърджали.

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ТУРИЗЪМ

Между землищата на селата Мъдрец и Мост /8 км северно/ могат да бъдат посетени много интересни скални образувания с формата на гъби. По своята форма те наподобяват Каменните гъби край село Бели пласт /18 км северозападно/.

При село Мъдрец има микроязовир, където се предлага спортен риболов (за улов на шаран и бял амур).

В землището на село Чифлик, в местността "Клисе башъ", след проведени мащабни разкопки, е открита красива църква. Църквата е част от областен център и епископска резиденция, с пряка връзка с комплекса Перперикон. Обектът се подготвя за туристически посещения като неразделна част от комплекса, който е само на 7 км северозападно от Мъдрец, край село Горна крепост.

На около 10 км се намира язовир Студен кладенец - може би най-живописното изкуствено езеро в Родопите. Езерото на язовира се използва за рибовъдство и водни спортове (гребане, водни колела). 

Източници: www.kardzhali-tourism.infohttp://planinitenabulgaria.blog.bg
Снимки: www.panoramio.com, интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: