ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Малкоч

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Малкоч

Малкоч е село в Южна България. Намира се в община Кирково, област Кърджали.

Отстои на 42 км източно от Кирково, на 67 км югоизточно от Кърджали и на около 308 км югоизточно от столицата СофияКрумовград се намира на 38 км в посока североизток, а съседното село Тихомир - само на 7 км югозападно.

Разположено е в район с хълмисто-предпланински релеф на надморска височина около 561 м. През селото преминава река Върбица. Климатът е преходно-средиземноморски, зимите са сравнително меки, а летата са продължителни и горещи.

Тук живеят около 285 души.

Селото е сравнително добре уредено, главните улици са асфалтирани и осветени, електрифицирано и водоснабдено е. Всички мобилни оператори имат покритие. Редовен автобусен транспорт го свързва с общинския център и съседните села. 

Малкоч се намира само на 12 км от държавната граница с Гърция и на 17 км от  Европейски път Е-85, част от трансевропейски транспортен коридор №9 - важна пътна артерия с голям принос за икономическото развитие на региона.

Тук има кметство. В село Тихомир ще намерите най-близките основно училище, читалище и обединено детско заведение. Освен това там има и шивашки цех. За здравето на местните се грижат един общопрактикуващ лекар и един стоматолог отново в Тихомир. Многопрофилна болница има в Крумовград.

 

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ТУРИЗЪМ

В близост до село Тихомир могат да бъдат видени два каменни моста от Римско време, дело на местни майстори. В землището на селото има 4 средновековни български некропола, където са открити накити, съдове и др.

В село Бенковски, на около 50 км западно, могат да бъдат посетени няколко забележителности:

  •  реновираната джамия в центъра на селото, където се събират за молитви мюсюлмани от целия регион;
  •  вековният зимен дъб, на възраст над 200 години, обявен за защитен природен обект;
  • скалиста местност, където в продължение на векове природните стихии са изваяли огромните камъни в различни причудливи скални форми на животни и растения, най-интересните от които са"Крокодила", "Гъбата", "Лъвската глава" и др.

Източници: Мирела, http://bg.wikipedia.org
Снимки: http://www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: