ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Кремен

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Кремен

Кремен е село в Южна България. Намира се в община Кирково, област Кърджали.

В България има още едно населено място със същото наименование - в община Банско, област Благоевград.

Отстои на 7 км югозападно от Кирково, на 51 км южно от Кърджали, на 36 км югозападно от Момчилград и на около 291 км югоизточно от столицата София. Село Чакаларово е разположено на 3 км в посока северозапад.

Разположено е в район с хълмисто-предпланински релеф на надморска височина около 350 м. Климатът е преходно-средиземноморски, зимите са сравнително меки, а летата са продължителни и горещи.

Тук живеят около 100 души.

Кремен е добре уредено село, главните улици са асфалтирани и осветени, електрифицирано и водоснабдено е. Всички мобилни оператори имат покритие. Редовен автобусен транспорт го свързва с общинския център и съседните села. 

Най-близките основно училище, читалище и целодневна детска градина са в село Чакаларово. Освен това в там ще откриете пощенски клон, джамия, горско стопанство, магазин и заведение. За здравето на жителите се грижат един общопрактикуващ лекар и един стоматолог в същото село, а най-близката поликлиника се намира в Кирково. Многопрофилна болница ще намерите в Момчилград.

 

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ТУРИЗЪМ

Землището на село Кремен е част от защитена местност Гюмюрджински снежник, в която попадат още землищата на селата Долно и Горно Къпиново, Шумнатица и Чакаларово, а на юг достига до държавната ни граница с Гърция. В района са запазени първични яворови, букови и буково-елови гори на възраст над 150 години. Много от екземплярите надхвърлят 300, дори 400 години. В Червената книга на България са включени 11 растителни вида.

В района на Кремен са регистрирани няколко пещери с различна големина. Интересното при тях е пещерната фауна. Регистрирани са прилепи, стоножки, скорпион. В едната (Водната яма) има малко езерце, в което се забелязват дребни рибки, а в Златната яма има видими следи от минал живот.

Само на няколко километра в посока югозапад са намира връх Вейката/1463 м./ - най-южната точка на България. От върха може да се види Бяло море.

В село Крилатица, на 10 км северно, може да бъде посетена късноантична и средновековна крепост в местността Асара, обявена през 1996 г. за археологически паметник на културата.

На левия бряг на река Върбица, до село Фотиново /14 км североизточно/, могат да бъдат видени шест тракийски ниши, древни изсичания, улеи и скална гробницаУдивителни скални форми, наподобяващи костенурки, са издялани в скала край селото. Според изследователи те са дело на много древна цивилизация, обитавала Източните Родопи. 

В село Бенковски, на около 21 км северозападно, могат да бъдат посетени няколко забележителности:

  •  реновираната джамия в центъра на селото, където се събират за молитви мюсюлмани от целия регион;
  •  вековният зимен дъб, на възраст над 200 години, обявен за защитен природен обект;
  • тракийска скална гробница в махала Веслец – изсечена в скален масив, с полукръгла форма. Днес е направен отвор през купола и се почита от местните хора като Провирало. След преминаването през камъка по храстите наоколо се завързват конци, за да остане в тях болестта;
  • скалиста местност, където в продължение на векове природните стихии са изваяли огромните камъни в различни причудливи скални форми на животни и растения, най-интересните от които са"Крокодила", "Гъбата", "Лъвската глава" и др.

Източници: http://www.kirkovo.bghttp://tourism.kardzhali.org
Снимки: http://www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: