ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Контил

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Контил

Контил е село в Южна България. Намира се в община Джебел, област Кърджали.

Отстои на 22 км западно от Джебел, на 43 км югозападно от Кърджали, на 39 км в същата посока от Момчилград и на около 284 км югоизточно от столицата София.

Разположено е в Източните Родопи на 762 м надморска височина. Намира се близо до границата на област Кърджали и област Смолян. Климатът е планински, с подчертано беломорско влияние. Зимата е мека и снежна, лятото е прохладно и влажно, а есента - продължителна и топла.

Тук живеят около 30 души.

Селото е сравнително добре уредено, главните улици са асфалтирани и осветени, електрифицирано и водоснабдено е. Мобилните оператори имат покритие. Редовен автобусен транспорт го свързва с общинския център и съседните села.

Най-близко разположените читалище, основно училище и гимназия, както и целодневна детска градина са в село Припек /9 км южно/. В Припек работят един общопрактикуващ лекар и един стоматолог. Многопрофилна болница ще намерите в Момчилград.

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ТУРИЗЪМ

Само на 11 км в посока югоизток се намира Средновековната крепост Устра. Строена е през X век - предполага се, че при управлението на Константин VII Порфирогенет - 913 - 959 г. Укреплението е имало 3 охранителни кули, които са били с по три етажа и са имали вътрешни стълбища (част от тях запазени и до днес). При направените археологически проучвания на обекта са открити множество метални предмети, глинени съдове, медни монети.

В подножието на крепостта Устра се намират и прочутите Лебедови езера, образувани в резултат на земетресения и обявени за природна забележителност. В тях растат естествени диви водни лилии и други редки растителни видове.

На 16 км в същата посока, в непосредствена близост до село Воденичарско, може да бъде посетена Крепостта "Мал Асар". Разположена е на немного висок скалист и остър връх. Построена е през VI век, а по-късно, през XI век е била достроена и подсилена.

Отново в село Воденичарско се намира и интересният геоложки феномен Счупената планина. Той представлява висок, прекъснат през средата хълм, по пътя за Воденичарско, малко преди началото на резерват “Чамлъка”. Лявата част на хълма е отместена и потънала спрямо дясната на разстояние около 600 м. Разликата във височината е около 80 м. Счупването е резултат от тектонско отместване.

Източници: Мирела, http://www.dzhebelbg.com, http://bg.guide-bulgaria.com
Снимки: http://www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: