ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

С. Конево

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Конево

Конево е село в Южна България. То се намира в община Кърджали, област Кърджали.

В България има още две населени места със същото име – в община Исперих (област Разград) и в община Върбица (област Шумен).

Отстои на 30 км североизточно от гр. Кърджали, на 46 км северно от гр. Крумовград, на 66 км югозападно от гр. Свиленград, на 223 км в същата посока от гр. Бургас, на 36 км южно от гр. Хасково и на 259 км югоизточно от столицата София. Има редовен автобусен транспорт до съседните населени места.

Населението наброява приблизително 220 души.

Селото се намира в Източните Родопи, на надморска височина приблизително 300 м. Релефът е хълмист, а климатът - преходно-средиземноморски. Лятото е сухо и горещо, а зимата - студена.

Конево е електрифицирано, водоснабдено и с изградени съобщителни мрежи. Има кметство, основно училище, читалище, джамия и търговски обекти. В съседното село Перперек (11 км) има медицинско обслужване и детска градина. В гр. Кърджали са най-близките болнични заведения.

Населението е предимно заето в селското стопанство - зеленчукопроизводство, трайни насаждения, животновъдство.

Забележителности и туризъм

Една от най-известните забележителности в района е култовият комплекс Перперикон, който се намира на около 20 км от Конево. Комплексът е част от Стоте национални туристически обекта. На 5 км от него може да се види наскоро откритата църква, част от областния център и епископска резиденция край село Чифлик.

На около 8 км от селото може да се посети язовир Студен кладенец - вторият (след язовир Кърджали) по поречието на река Арда. Езерото на язовир Студен кладенец се използва за рибовъдство и водни спортове (гребане, водни колела).

Текст: Мирела
Снимки: www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: