ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Кокиче

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Кокиче

Кокиче е село в Южна България. Намира се в община Кърджали, област Кърджали.

Отстои на 25 км североизточно от гр. Кърджали, на 36 км южно от гр. Хасково, на 102 км западно от гр. Свиленград и на 265 км югоизточно от столицата София.

Кокиче се намира в Източните Родопи, на около 423 м надморска височина. Релефът е хълмист, а климатът - преходно-средиземноморски, с горещо лято и мека зима.

Населението наброява приблизително 110 души.

Селото е електрифицирано, водоснабдено и с добри транспортни връзки. В село Перперек /5 км югозападно/ ще намерите пощенски клон, полицейски участък, основно училище, детска градина, читалище, православен храм, джамия, общопрактикуващ лекар и стоматолог. Най-близките болнични заведения са в гр. Кърджали.

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ТУРИЗЪМ

  • Перперикон

Средновековният комплекс Перперикон се намира на около 14 км северозападно от селото и за него се предполага, че е тракийско светилище на бог Дионис. Комплексът е част от Стоте национални туристически обекта.

  • Каменни гъби

Каменните гъби се намират при с. Бели пласт на около 24 км северозападно от Кокиче. Природните феномени достигат на височина до 2,5 - 3 метра. Скалите с формата на гъби са изваяни в риолитови вулкански туфи. Розовият им цвят се дължи на минерала клоиноптилолит. Сините и черните петна са от манганови конкреции. Зеленикавата багра идва от минерала селадонит. Местността, в която се намират скалните формации, е обявена за природна забележителност още през 1974 г.

  • Вкаменената сватба

На около 28 км югозападно от селото, при с. Зимзелен, се намира скалният феномен Вкаменената сватба (или Каменната сватба), който представлява група естествени скални образувания от фигури с височина до 10 метра, наподобяващи сватбено шествие. Обектът е обявен за природна забележителност, а до него може да се достигне и по маркирана екопътека.

Източници: www.kardjali.bg, http://bg.guide-bulgaria.com/, Мирела
Снимки: www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: