ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Иванци

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Иванци

Иванци е село в Южна България. То се намира в община Кърджали, област Кърджали.

Отстои на 5 км североизточно от гр. Кърджали, на 48 км югозападно от гр. Хасково, на 279 км в същата посока от гр. Бургас и на 244 км югоизточно от столицата София.

Селото се намира в планински район, на надморска височина от 383 м. Разположено е в полите на Източните Родопи. Климатът е преходно-континентален, с горещо лято и мека зима.

Населението наброява приблизително 144 души, заето предимно с отглеждането на тютюн и овцевъдство.

Село Иванци е електрифицирано, водоснабдено, с относително добра инфраструктура и добри транспортни връзки. Най-близките полицейски инспектор и целодневна детска градина се намират в село Солище /1 км югозападно/. Учениците посещават основното училище в съседното село Рани лист /4 км северно/ или учебните заведения в областния град. В гр. Кърджали са и най-близките болнични заведения.

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ТУРИЗЪМ

Само на 2 км югоизточно от Иванци се намира тракийска крепост, построена през VII - I век пр.н.е. Върхът, на който е разположена древната крепост, се нарича "Исаков връх". За него има предание, че е свещено място, че е имало църква и гроб на знатен свещеник.

Край селото се намира язовир Невестино, по-известен като Кадънчето. Той е зарибен с шаран, есетра, моруна, сом и е отлично място за почивка и риболов.

На около 3 км в посока юг, при село Зимзелен, може да бъде посетен скалния феномен Вкаменената сватба (или Каменната сватба), който представлява група естествени скални образувания от фигури с височина до 10 метра, наподобяващи сватбено шествие. Обектът е обявен за природна забележителност, а до него може да се достигне и по маркирана екопътека.

На 18 км североизточно от селото се намира археологическият комплекс Перперикон, един от 100-те Национални Туристически Обекта.

Източници: http://bg.wikipedia.orghttp://ivantsy.selo.bg/, Мирела
Снимки: http://www.snimka.bg/http://www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: