ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Друмче

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Друмче

Друмче е село в Южна България. То се намира в община Момчилград, област Кърджали.

Отстои на по-малко от 12 км югоизточно от гр. Момчилград, на около 25 км в същата посока от областния град Кърджали, на около 72 км южно от гр. Хасково, на 120 км югоизточно от гр. Пловдив и на около 269 км в същата посока от столицата София.

Селото се намира в Източните Родопи, в район с планински релеф на надморска височина от около 417 м. Климатът е умереноконтинентален до средиземноморски. Характерни са меките зими и горещите лета.

Тук живеят приблизително 30 души.

В село Соколино /10 км северозападно/ има кметство, джамия и хранителен магазин. Най-близките полицейско управление, училища, детски градини, ясли и здравни заведения са в гр. Момчилград.

ТУРИСТИЧЕСКИ ОБЕКТИ

В района около селото се намират множество природни и културни забележителности.

Природният феномен „Вкаменената гора” е разположен в землището на село Равен /на около 18 км северно/. Обектът е обявен за защитен в категория „природна забележителност”. Представлява вкаменили се дървета и е на възраст от около 30 милиона години. През летните месеци „Вкаменената гора” често е посещавана от биолози, природолюбители и екотуристи.

Резерватът „Боровец”, намиращ се отново до село Равен, е един от четирите резервата в Източните Родопи и е с национално значение. Обявен е за защитен обект с цел опазване на най-източното естествено находище на черен бор. Флората е доста добре проучена – срещат се черен бор, вергилиев дъб, космат дъб, дива круша, дива ябълка, червена хвойна и др., както и представители на фауната, някои от които са в Червената книга на България и защитени в европейски и световен мащаб.

Само на 23 км североизточно, край село Татул, се намира Археологическата забележителност "Светилището на Орфей" - една от най-забележителните архитектурни находки на съвремието ни. Комплексът се състои от древно езическо светилище и средновековна крепост.

Интересна забележителност е и старата джамия в град Момчилград, построена преди около 300 години. През тези години винаги е бил действащ религиозен храм. Тя е единствената джамия в областта с две минарета и събира за молитва стотици вярващи.

В Момчилград може да посетите още и музейна сбирка, създадена през 1969 г. Тя е първата в Кърджалийска област. Музеят се помещава в сградата на читалище "Нов живот". Фондът на музeя е около 1200 експонати, подредени в три раздела: Археология, Природа и Етнография.
 
Текст: Мирела, http://bg.guide-bulgaria.com, http://momchilgrad.bg/http://bg.wikipedia.org/
Снимки: www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: