ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Джанка

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Джанка

Джанка е село в Южна България. Част е от община Крумовград, област Кърджали.

Отстои на 11 км северно от Крумовград, на около 56 км югоизточно от Кърджали и на около 296 км в същата посока от столицата София.

Намира се в район с планински и хълмист релеф на надморска височина около 400 м. Климатът е континентално-средиземноморски, зимите са сравнително меки, а летата - продължителни и горещи.

Населението на Джанка е около 120 души.

Село Джанка е разположено на 10 км северно от една от основните пътни артерии в Южна България - II 59 Момчилград - Крумовград - Ивайловград, която свързва община Крумовград със съседните общини, с областния център Кърджали и националната транспортна мрежа.

Селото има относително добре развита инфраструктура - повечето улици са асфалтирани, има изградени електропреносна и водоснабдителна мрежи. Всички мобилни оператори имат покритие, редовен автобусен транспорт го свързва с общинския център.

Най-близо разположените средно училище и детска градина се намират в Крумовград. Специализирана медицинска помощ може да бъде получена отново там. В града функционират многопрофилна болница за активно лечение и здравен център.

Най-разпространената култура е тютюнът.

 

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ТУРИЗЪМ

В землището на село Джанка, може да бъде посетен един от водопадите на река Душан дере, обявен за природна забележителност - "Водопада" - най-високият от защитените водопади в Кърджалийски регион  с височина на пада 25 м.

Малко след края на селото, в махала Кълвач, могат да бъдат видени единадесет скални ниши, изсечени на западната страна на скалата, намираща се високо на десния бряг на дерето, под естествена козирка. Нишите са трудно достъпни, когато в дерето има вода, но се виждат от асфалтовия път, който преминава над селото.

В центъра на Джанка е намерена скална гробница, изсечена в слабо издадена над околния терен вулканична, бяла скала. Грубо оформено преддверие води към по-ниско разположената гробна камера с трапецовиден план. Тесен вход с праг е свързвал двете части, но днес от него има само следи. Камерата се стеснява нагоре и вероятно отгоре е имало отвор.

На 5 км южно от село Джанка, в село Ковил, е намерен древен тракийски комплекс  от късната бронзова и ранножелязната епоха. Светилището е разположено около венец от бели вулканични скали (вулкански туфи), който се издига върху билото на каменист хребет. На билото в скалите са изсечени множество съоръжения с култово предназначение

Източници: www.krumovgrad.bgwww.kardzhali-tourism.info
Снимки: www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: