ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Груево

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Груево

Груево е село в Южна България. То се намира в община Момчилград, Област Кърджали.

Отстои на около 7 км северно от гр. Момчилград, на 12 км югоизточно от областния град Кърджали, на 56 км югозападно от гр. Хасково, на 106 км югоизточно от гр. Пловдив и на около 252 км в същата посока от столицата – гр. София.

Груево се намира на по-малко от километър от главен път Е 85. Редовен автобусен транспорт го свързва с околните населени места.

Селището е разположено в Източните Родопи, в район с планински релеф и средна надморска височина около 470 м. Близо до селото преминава река Върбица. Климатът е умереноконтинентален до средиземноморски, като за него са характерни меките зими и продължителните, горещи лета. Земите в района са подходящи за отглеждането на лозя, овощни дървета, тютюн и зърнени култури.

Населението наброява около 680 души.

Селото разполага с относително добре изградена инфраструктура, уредена с асфалтирани и осветени улици. Тук има кметство и джамия. Освен това, на разположение на жителите са основно училище "Никола Йонков Вапцаров", целодневна детска градина "Слънце", както и читалище " Единство". Медицинска помощ може да бъде получена на територията на село Глухар /6 км северно/ от един общопрактикуващ лекар. Най-близко разположените многопрофилна болница за активно лечение и средни училища са в общинския център Момчилград.

ТУРИЗЪМ

В района около село Груево се намират множество културни и природни забележителности, представляващи интерес както за български, така и за чуждестранни туристи.

Между селата Груево и Летовник може да бъде посетено планинско възвишение, известно сред местното население като "Дамбалъ". В живописна местност сред широколистна гора по висок скален венец се стича изобилно вода. В подножието му е изградена чешма с няколко чучура. Съществува поверие, че в полунощ на 5 срещу 6 май водата придобива чудодейна сила и лекува различни заболявания.

Средновековният комплекс Перперикон се намира на около 30 км североизточно от селото и за него се предполага, че е тракийско светилище на бог Дионис. Комплексът е част от Стоте национални туристически обекта.

Каменните гъби се намират при с. Бели пласт на около 30 км северно от с. Груево. Природните феномени достигат на височина до 2.5 - 3 метра. Скалите с формата на гъби са изваяни в риолитови вулкански туфи. Розовият им цвят се дължи на минерала клоиноптилолит. Сините и черните петна са от манганови конкреции. Зеленикавата багра идва от минерала селадонит. Местността, в която се намират скалните формации, е обявена за природна забележителност още през 1974 г.

Тракийското светилище „Орлови скали” се намира на около два километра от гр. Ардино /около 41 км западно от Груево/. На високите скали има издълбани 97 скални ниши, където са поставяни съдове, свързани с култа към починалите.

Текст: http://bg.guide-bulgaria.comhttp://vapcarov-gruevo.alle.bghttp://tourism.kardzhali.org
Снимки: www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: