ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Гривка

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Гривка

Гривка е село в Южна България. Намира се в община Крумовград, област Кърджали.

Отстои на 27 км югозападно от Крумовград, на 44 км югоизточно от Кърджали и на около 284 км в същата посока от столицата София. Съседното село Токачка се намира на 5 км в посока изток.

Разположено е в район с полупланински и хълмист релеф на надморска височина около 580 м. Климатът е преходно-средиземноморски, зимите са сравнително меки, а летата са продължителни и горещи.

Тук живеят около 80 души.

Гривка се намира само на около 18 км от държавната граница с Гърция, в непосредствена близост до прохода Маказа, през който преминава международният път част от Транспортен коридор №9 Кърджали - Маказа - Александруполис. Тази важна пътна артерия има голям принос за икономическото развитие на региона.

До селото се достига по асфалтов път, изградени са електропреносна мрежа, водоснабдителната система е в процес на изграждане. Автобусен транспорт го свързва с общинския център. 

Най-близките основно училище и читалище се намират в село Токачка. Медицинска помощ може да бъде получена отново там - на територията на селото има един общопрактикуващ лекар. Детска градина, средно училище и многопрофилна болница ще намерите в общинския град.

Тютюнът е основната култура, която от години осигурява поминък на местното население.

 

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ТУРИЗЪМ

На 27 км в посока североизток, близо до село Рогач, може да бъде посетена една изключително интересна археологическа находка - Скална гробница - светилище, по-известна сред местните жители като Гую или Кую. Светилището е разположено на десния бряг на река Крумовица. Мястото е почитано като свещено, тъй като на скалите са открити две малки дупки, наподобяващи човешки стъпки. Тези следи са наречени "Стъпките на Али" (мюсюлмански светец).

Архитектурните забележителности на територията на Крумовград също представляват интерес за туристи. В града могат да бъдат видяни останки от крепостна стена, част от основите на укрепено селище, джамията "Сейтляр джамиси", строена през 1855 г. на основите на стара талпена джамия от XVI - XVIII в. и смятана за една от основните причи ни за възникването на града и околните населени места, както и музейна сбирка, включваща над 2 000 експоната, разположена в къща - паметник на културата.

Традиционните културни празници "Крумовградски светлини", провеждани ежегодно в навечерието на 24 май, са особено атрактивни и със своя колорит от години привличат български и чуждестранни туристи.

Източници: www.krumovgrad.bghttp://bg.guide-bulgaria.com
Снимки: http://www.panoramio.com/

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: