ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Глухар

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Глухар

Глухар е село в Южна България. Намира се в община Кърджали, област Кърджали.

Отстои на 7 км южно от гр. Кърджали, на 9 км северно от гр. Момчилград, на 255 км югозападно от гр. Бургас и на 253 км югоизточно от столицата София. Има автобусен транспорт, както до областния град, така и до столицата. Има спирка по ж.п. линията Димитровград-Подкова.

Населението наброява приблизително 960 души.

Селото се намира в планински район, в Източните Родопи, на надморска височина от 263 м. Край него тече река Върбица. Лятото тук е топло и горещо, а зимата - мека.

В село Глухар има кметство, пощенски клон, полицейски инспектор, общопрактикуващ лекар, основно училище с присъединена група в детска градина, читалище, джамия, футболно игрище и търговски обекти. Най-близките болнични заведения са в гр. Кърджали.

В района добре развити са тютюнопроизводството, зеленчукопроизводството и животновъдството.

Забележителности и туризъм:

Край селото се намира пещерата "Карабекирова", която е образувана на скален венец над река Върбица. Пещерата е била обитавана от първобитните хора през неолита.

Глухар се намира в близост до двата язовира на река Арда - Кърджали и Студен кладенец. Язовир Кърджали предлага прекрасни възможности за ветроходство, сърф и плуване. Подходящ е и за риболовен туризъм, поради голямото разнообразие от видове риба. Язовир Студен кладенец се използва предимно за рибовъдство и каране на водно колело.

В дивечовъдните станции "Женда", "Болярци" и "Студен кладенец" се организира ловен туризъм.

Текст: Мирела
Снимки: www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: