ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Бащино

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Бащино

Бащино е село в Южна България. То се намира в община Кърджали, област Кърджали.

В България съществуват още две села – в община Главница, област Силистра и в община Опан, област Стара Загора, носещи същото име.

Селото отстои на около 30 км североизточно от гр. Кърджали, на около 31 км южно от гр. Хасково, на около 113 км югоизточно от гр. Пловдив и на около 266 км от столицата София.

Населението на Бащино е около 241 души.

Селото се намира в планински район на около 400 м надморска височина. Климатът е умерено средиземноморски със сравнително мека зима и слънчево и горещо лято.

На около 12 км от селото се намира язовир Студен кладенец.

Село Бащино е с добри транспортни връзки, водоснабдено и електрифицирано.

В селото има кметство, а най-близкото читалище, детска градина, училище и многопрофилна болница се намират в общинския и областен център – гр. Кърджали.

ТУРИСТИЧЕСКИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ

Перперикон
Средновековният комплекс Перперикон се намира на около 18 км от селото и за него се предполага, че е тракийско светилище на бог Дионис. Комплексът е част от Стоте национални туристически обекта.

Каменни гъби
Каменните гъби се намират при с. Бели пласт на около 30 км от с. Бащино. Природните феномени достигат на височина до 2,5 - 3 метра. Скалите с формата на гъби са изваяни в риолитови вулкански туфи. Розовият им цвят се дължи на минерала клоиноптилолит. Сините и черните петна са от манганови конкреции. Зеленикавата багра идва от минерала селадонит. Местността, в която се намират скалните формации, е обявена за природна забележителност още през 1974 г. от Министерство на околната среда и горите. В защитената местност могат да се наблюдават интересни видове птици - орел змияр, египетски лешояд, червенокръста лястовица, испанско и обикновено каменарче.

Вкаменената сватба
На около 32 км от селото, при с. Зимзелен, се намира скалният феномен Вкаменената сватба (или Каменната сватба), който представлява група естествени скални образувания от фигури с височина до 10 метра, наподобяващи сватбено шествие. Обектът е обявен за природна забележителност, а до него може да се достигне и по маркирана екологична пътека.

Текст: Мирела
Снимки: www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: