ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

Село Резово

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Бургас - с. Резово

Резово е село в община Царево, област Бургас.

Отстои на около 30 км югоизточно от гр. Царево, на 103  км в същата посока от Бургас, на 11 км от Синеморец, на 17 км от Ахтопол и на около 500 км от София.
Резово е най-южното населено място на българското Черноморие, на границата с Турция.

Селото е разположено на брега на река Резовска, в границите на природен парк „Странджа”. Постоянното население наброява около 70 души, но през лятото се увеличава многократно, поради големия брой сезонни вили.

В Резово има магазини, заведения, хотели и къщи за гости, конна база. Тук функционират още кметство и църква. Има редовен автобусен транспорт до Царево, Ахтопол и Бургас.
Най-близко разположеното училище се намира в град Царево, детска градина има в град Ахтопол.

Туризъм и забележителности:

Резово е предпочитана дестинация от туристи, поради тишината и спокойствието, което предлага далеч от шума на големите курорти.
Интересен факт за селото е, че носи името на тракийския цар Резос, който според "Илиада" се е сражавал в Троянската война.

Местата, които гостите на селото, могат да посетят тук са:

  • Църквата „Свети Йоан Кръстител”, построена през 2000 г.
  • Нос Кастрич, намиращ се на около 3 км от селото, има останки от малка крепост, за който се смята, че са от известната в средновековието крепост „Кастрицион”.
  • Защитената местност „Силистар”, където се срещат много животински и растителни видове, е разположена на около 5 км от Резово. Тук се намира един от най-красивите плажове на Черноморието.

Има възможност за разходка с рибарска лодка по река Резовка, която се влива в морето, образувайки красив залив. Тук могат да се наблюдават много видове водолюбиви птици. 

Източници: bg.wikipedia.org, tzarevo.net
Снимки: интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: