ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Проход

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Бургас - с. Проход

Проход е село в община Средец, област Бургас.

Отстои на 11 км югозападно от Средец, на 43 км в същата посока от Бургас и на  около 370 км югоизточно от столицата София.

Селото е разположено на брега на река Средецка, на надморска височина от 136 м. Климатът се характеризира с дълги и сухи лета и есени, а зимите са меки и безснежни.

Населението наброява около 140 души. В Проход имоти притежават семейства от Англия и Русия.

Има автобусен транспорт до град Средец два пъти дневно, както и редовна линия до съседните населени места -  Белила, Кубадин и Бистрец.

В селото са изградени електропреносната и водоснабдителна системи, има обхват на част от мобилните оператори. Тук функционират кметство, заведение и два магазина. Най-близко разположените детска градина и училище се намират в град Средец. Медицинското обслужване е поето от многопрофилните болници в Бургас и в общинския център.

Забележителности:

Гостите на Проход могат да видят църквата „Рождество Богородично”, която е построена през 1884г. и е основно ремонтирана през 2008 г. Освен това интересни места за посещение са още:

В Дебелт / 21 км/ е единственият по рода си в Европа Резерват за водни кончета. Той съхранява 19 вида от тези красиви насекоми и привлича интереса на посетители и учени от цял свят. В близост до селото са останките на античното селище Деултум, което от 705 г. е важен византийски град между България и Византия. В с. Дебелт  се намира и единствената проучена в Европа средновековна митница, в която Византия изплащала ежегодния си данък на България. В селото работи археологически музей, в който са изложени намерените предмети.

В град Средец се намират крепостта „Калето”, както и археологическата експозиция и етнографската къща.

Източници: Мирела, http://sredets.bg/, http://bg.wikipedia.org
Снимки: panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: