ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Медово

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Бургас - с. Медово

Медово е село в Югоизточна България. То се намира в община Поморие, Област Бургас.

Селото се намира на 14 км западно от най - големия черноморски курорт на българското крайбрежие - Слънчев бряг и на 27 км северно от областния център - гр. Бургас  и Международно летище Бургас, на 14 км от Равда, на 19 км от Свети Влас, на 23 км от Поморие.

Селото е разположено на хълмист склон със северно изложение, съвсем близо до връх Биберна над Каблешково, откъдето се открива прекрасна гледка към Слънчев Бряг, Несебър, Равда, Ахелой и Поморие. 
Медово е в подножието на Айтоска Стара планина, има мек климат и множество минерални извори. Северно от него лъкатуши река Ахелой, на която се намира най - красивият и чист язовир в Бургаска област - "Ахелой".
Добре асфалтираният главен път Бургас - Каблешково - Дюлински проход минава на около 700 метра от първите къщи на селото.
Населението е около 380 души (по данни от 2008г.).
Има действащи детска градина, читалище и новореконструирана църква.

Наличието на такъв благодатен ресурс като изключителната по своите качества минерална вода, течаща директно по ВиК мрежата на селото, както и близостта му до морските курорти (10-15 км) определя бъдещото развитие на селото като център на селския и балнеоложки туризъм.

Текст и снимки: Мирела

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: