ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Дюлево

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Бургас - с. Дюлево

Дюлево е село в Югоизточна България. То се намира в община Средец, Област Бургас.

Разположено в подножието на планината Странджа. Отстои  на 5 км от общинския център Средец и на 35 км от Бургас – най-големият пристанищен град на България, с международно летище и жп гара, на 15 км от язовира Мандра.

Климатът е с изразено черноморско климатично влияние. Зимата е мека, пролетта хладна и по-късна в сравнение с низините. Лятото е сухо и горещо, а есента - топла и продължителна. Средната годишна температура е 11-12°С.
Население - около 550 души.

В Дюлево има читалище. Най-близките учебни и здравни заведения на 5 км разстояние. Редовен автобусен транспорт до Средец и Бургас. Селото е чисто и благоустроено, предпочитано от английски семейства за постоянно  живеене и отдих.
Традиционно развити са земеделието и животновъдството.

Туризъм:

Основните забележителности са православният храм, читалището, което е добре поддържано и с много литература от всички жанрове.
Селото и районът около него са с изключително красива и непокътната природа. На около 5 километра има прекрасна гора. Има удобни за обхождане местности, подходящи за пикници, а по тях растат много лековити растения.  Условия за практикуване на алтернативен туризъм.


Текст: Мирела
Снимки: http://www.panoramio.com/

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: