ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Дебелт

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Бургас - с. Дебелт

Дебелт е село в Югоизточна България. То се намира в община Средец, Област Бургас.
 
с. Дебелт се намира на брега на Мандренското езеро, на 20 км западно от черноморския бряг. Отстои на 11 км източно от гр. Средец, на 24 км югозападно от гр. Бургас, на 48 км западно от гр. Созопол, на 50 км южно от гр. Карнобат, на 381 км източно от столицата – гр. София.

Надморската височина на селото е 46 м. Климатът е влажен субтропичен, с черноморско и континентално влияние. Лятото и есента са сравнително средиземноморски – дълги и сухи. Зимите са меки, безснежни.

Населението наброява около 1860 жители. Местните се занимават с животновъдство – изградена е кравеферма.

Достъпът до селото се осъществява по асфалтов път. То е електрифицирано и водоснабдено, има интернет и покритие на мобилни оператори. В селото има жп гара и редовен автобусен транспорт до гр. Средец и до гр. Бургас.

С. Дебелт разполага с кметство, читалище, църква, основно училище, стадион, целодневна детска градина, аптека, предприятие за месо, магазини и заведения. В селото има общопрактикуващ и ветеринарен лекар. Най-близките болници се намират в гр. Бургас.

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ТУРИЗЪМ:


В близост до селото са останките на античното селище Деултум, което от 705 г. е важен византийски град между България и Византия. В землището на селото има тракийски могили, които не са проучвани. Разкрити са стара римска баня и основите на дворец. В с. Дебелт се намира единствената проучена в Европа средновековна митница, в която Византия изплащала ежегодния си данък на България. В селото работи археологически музей, в който са изложени намерените предмети.

Изключително красивата и живописна местност Мандренско езеро е със статут на резерват. Установени са над 250 вида птици по крайбрежието на езерото. Езерото дава възможност за отдих и риболов.

С. Дебелт е единственият по рода си в Европа Резерват за водни кончета. Резерватът съхранява 19 вида от тези красиви насекоми и привлича интереса на посетители и учени от цял свят.

В гр. Бургас бихте могли да се разходите из Морската градина с казиното и “Бургаския мост” (кей за разходки).

Старият град на гр. Созопол е обявен за Архитектурен музей. Около 180 жилищни сгради от XVIII и началото на XIX в. оформят облика на резервата.

Източници: bg.wikipedia.org, bg.guide-bulgaria.com, Интернет
Снимки:       panoramio.com, Интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: