ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Трънак

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Бургас - с. Трънак

Трънак е село в Югоизточна България. То се намира в община Руен, област Бургас.

Село Трънак отстои на около 29 км от с. Руен, на  67 км северозападно от гр. Бургас и на 9 км югозападно от с. Струя.

Климатът е преходно-континентален, зимата е сравнително мека поради близостта до морето, пролетта  - хладна, лятото е горещо с голям брой слънчеви дни, а есента е продължителна и топла. Разположено е на 200 м надморска височина.

Постоянното население наброява около 1246 души.

Редовен автобусен транспорт го свързва с останалите населени места.

Трънак е добре уредено село - електрифицирано и водоснабдено е. Жителите разполагат с кметство, училище, работещи магазини, кафене, кръчма и поща. За здравето на местните жители са грижи един общопрактикуващ лекар, а медицински център функционира на територията на общинския център.

В близост до селото се намира язовир Цонево, който е подходящ за риболов.

До 18 век оттам е минавал главният път от Северна България към Цариград. Все още могат да се забележат руини от наблюдателници, строени за охрана на пътуващите кервани.

Късноантичната и средновековна крепост "Калето" се намира на около километър северно от центъра на Трънак, на скалист връх над левия бряг на река Коджа дере.

Стените на крепостта са във вид на насипи, широки 6-7 м, високи до 4 м, на места с вътрешни и външни лица. Дебелината им е 2-4 м. В крепостта се открива керамика от края на IV – VII в. В южна посока от крепостта има стар път през река Луда Камчия за крепостта край с. Снягово.

Източици: интернет
Снимки:  интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: