ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Белица

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Белица

Белица е село в Западна България. Намира се в община Ихтиман, област София.

Има още 5 населени места в България, носещи същото име: гр. Белица, област Благоевград, и селата Белица в област Габрово, област Силистра, област Пловдив и област Хасково.

Селото е разположено на 14 км североизточно от гр. Ихтиман и на около 49 км югоизточно от столицата на България гр. София.

В близост минава автомагистрала "Тракия", която свързва София с Бургас.

Белица се намира в планински район, а надморската му височина е 850 м. Климатът е умерено-континентален и се характеризира с продължителна и студена зима, а лятото е прохладно и кратко.

Постоянното население е около 213 жители.

Селото е добре устроено, като улиците са асфалтирани и има обхват на мобилните оператори. Най-близките училища, детски градини и здравни заведения са разположени в общинския център гр. Ихтиман.

Село Белица е образувано през 2001 година с обединяването на селата Средищна, Суевци и Гроздьовци.

Туризъм и забележителности

В близост до Белица се намира паметник на популярния български анархист Васил Икономов. Всяка година около 20 юни негови последователи от цялата страна се събират да почетат паметта му.

Язовир "Искър", използван за водоснабдяване на гр. София, се намира недалеч от селото. Той е подходяща дестинация за разходки, почивка, риболов и водни спортове.

В общинския център Ихтиман могат да бъдат посетени Църквата "Успение Богородично", Кърджалийският дувар, Траянови врата, Исторически музей - Ихтиман, Градската галерия и Голф Клуб "ЕР София".

Селото се намира в близост и до столицата София, където любителите на историята и архитектурата могат да се насладят на множество забележителности, сред които: храм-паметник "Св. Александър Невски", църквата "Св. София", която датира от 4–6 век след новата ера; църквата "Св. Неделя", Боянската църква "Св. св. Никола и Пантелеймон", Софийския университет "Св. Климент Охридски", основан през 1888 г., Народния театър "Иван Вазов" и др.

Текст: Мирела
Снимки: http://www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: