ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Ярлово

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Ярлово

Ярлово е село в Западна България. Намира се в община Самоков, област София.

Отстои на 30 км от гр. Самоков, на 5 км северозападно от с. Ковачевци и на 20 км от с. Белчин. Село Железница е на 19 км североизточно, докато столицата София отстои на 43 км северно.

Разположено е в планински район по южните склонове на Витоша и западните на Верила планина, през него минава малката р. Палакария. Надморската му височина достига 1044 м. Климатът се характеризира със сурова зима, която трае от ноември до началото на април. Пролетта е доста хладна, къса и често променлива, лятото е съвсем кратко и прохладно. Есента обикновено е дъждовна и мъглива.

Ярлово е сравнително добре уредено село. Автобусен транспорт го свързва с останалите населени места. Главните улици са асфалтирани и осветени. Изградени са водопреносна и електропреносна мрежи. Мобилните оператори имат покритие.

Постоянното население наброява 442 души.

Тук функционират кметство, читалище, основно училище с присъединена група в детска градина, магазини и заведение. Един общопрактикуващ лекар се грижи за здравето на местните жители. Медицински център работи в град Самоков, а в столицата ще откриете специализирани болници.
Селото има футболен клуб "Витоша".

Произходът на името му е старославянски - било е сакрално и с него се обозначавало божеството Яровит - син на Сварог - богът на огъня.

От Ярлово тръгват няколко няколко планински маршрута до Черни връх с крайни точки Симеоново и Драгалевци.

Селото има две църкви — стара, която е полувкопана в земята, и нова "Света Неделя" в центъра на селото, осветена през 1906 г. Някога тук са съществували и други църкви, сега в развалини: "Свети Димитрий" в близост до местността Бенто, "Света Богородица" — към Рибарнико, наричана сега Шарената черква.

Районът е изключително благоприятен за рекреативен туризъм, тъй като съвсем наблизо се намира балнеокурортът Белчински бани, известен с лековитата си минерална вода. Друга атракция е развлекателен комплекс "Белчин Парк", намиращ се в началото на селото. Той разполага с голям минерален басейн, два детски басейна, детска площадка, волейболно и баскетболно игрище, снек-бар.

Прекрасен язовир, предлагащ отлични условия за риболов и отдих има до село Ковачевци. В областта има красиви иглолистни и широколистни гори, подходящи за разходка и пикник.

Източници: http://bg.wikipedia.org
Снимки: http://www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: