ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Чавдар

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Чавдар

Чавдар е село в Западна България. Намира се в община Чавдар, област София.

Отстои на 10 км югозападно от гр. Златица, на 10 км югоизточно от село Мирково и на 71 км източно от столицата София. До селото води Подбалканският път - една от главните пътни артерии в страната.

Това е най-малката община в България и включва едно населено място. Разположена е в Златишко-Пирдопската котловина, в подножието на Стара планина, на надморска височина от около 570 м.
В сравнение с останалите Задбалкански котловини Златишко-Пирдопската котловина се отличава с ниски температури. Зимата е студена, а летните температури не са високи. За региона е характерно и образуването на слани през есенния период.

Постоянните жители на селото са около 1313 души. В последните години то се превръща в предпочитано място за почивка и много хора от столицата и другите градове имат вили тук.

Инфраструктурата е много добра - улиците са асфалтирани и осветени. Изградени са водопреносна и електропреносна мрежи. Всички мобилни оператори имат покритие. Редовен автобусен транспорт го свързва с останалите населени  места.

На разположение на местните са кметство, поща, основно училище, читалище с библиотека и разнообразна дейност, детска градина, къщи за гости, хотелски комплекс, парк с детска площадка, магазини и заведения. Един общопрактикуващ лекар и един стоматолог са поели здравната грижа. Най-близкият медицински център е в гр. Златица, докато специалиризирани болнични заведения ще откриете на територията на столицата.

Наблизо протича река Тополница. Край нея е открито многослойното раннонеолитно селище Чавдар ок. 6200 г. пр. Хр. с каменни оръдия на труда и уникална рисувана керамика. Намерени са и множество глинени съдове и монети от по-късни епохи. Находките се съхраняват в Археологическия институт с музей при БАН в София и в Историческия музей в гр. Пирдоп.

Любителите планинари имат възможността да посетят хижите "Братия" и "Сакарджа" в Средна гора. Също така известната хижа "Чавдар" в Стара планина при местността Върхушки поляни, западно от връх Баба. Тя е пункт от европейския маршрут "Е-3". До нея има няколко маршрута - единият е по черен път, по който може да се мине и с велосипед, другият е с влак до гара Буново, където има маркирана пътека. Преходът отнема около два часа и половина, но е лек и приятен за екскурзия.

Гостите на селото могат да се разходят до природния феномен Казаните. Това са пет водопада, разположени между три огромни скали. Те са верижно свързани чрез големи дупки с диаметър от около пет метра и всяка следваща е по-голяма, като реката се влива от едната в другата. От там идва и името на мястото Казаните. Водата е ледена и бистра.

На връх Петка пък е изграден едноименен параклис в почит на светицата, където ежегодно се провежда събор. Освен това в селото има православна църква "Св. Архангел Михаил".

Източници: http://bg.wikipedia.org
Снимки: http://www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: