ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Смолча

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Смолча

Смолча е село в Западна България. Намира се в община Годеч, област София.

Отстои на 15 км северозападно от гр. Годеч, на 7 км северно от село Ропот и на 3 км югозападно от село Комщица. Столицата София е на 62 км в югозападна посока. Границата със Сърбия е на по-малко от километър.

Разположено е в планинската котловина Горни висок, част от югозападния дял на Стара планина, а надморската му височина достига 952 м. Климатът е умереноконтинентален. Лятото е горещо, а зимата хладна. Количеството на валежите е малко.

Постоянното население наброява 22 души.

Изградени са водопреносна и електропреносна мрежи. Само един от мобилните оператори има покритие.

В селото работи смесен магазин. Най-близките търговски обекти, заведения, както и учебни заведения и медицинска помощ ще откриете в общинския център град Годеч.

В селото се празнуват Св. Спас с даване на курбан на Кулата (местност на един от хълмовете наречен Песие).

С разнообразния си релеф селото привлича хора, желаещи почивка в тиха и приятна обстановка. Местността е подходяща за лагеруване. Могат да се събират билки и гъби.

Интересна културна забележителност е средновековна църква "Св. Троица" в съседното село Комщица, която е обявена за национален паметник на културата. Изографисана е от майстори на Самоковската школа и притежава уникален иконостас. Камбанарията ѝ е подновена през 2008 г.

Източници: http://bg.wikipedia.org
Снимки: http://www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: