ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Свидня

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Свидня

Свидня е село в Западна България, част от община Своге,  област София.

Отстои на около 47 км северно от гр. София, на 4 км западно от гр. Своге.

Състои се от 25 махали. Някои са напълно обезлюдени (Циганка, Дебели рът, Кръстници, Песоко, Круша) поради концентриране на селото около административния център в махала Реката.
На изток граничи със Своге, на юг с Церецел, на запад с Чибаовци, на север с Искрец, североизточно с Добрачин.

Населението наброява около 1000 души.

Намира се в полите на Стара планина, живописно разположено в удивителното Искърско дефиле, на 1000 м. надморска височина.
Територията попада в умереноконтиненталната климатична област. Характерни са студена зима, прохладно лято и по - ранно настъпваща есен, в сравнение с останалите части на страната.  
През селището минава Искрецка река, която се влива в река Искър при град Своге.

Селото е благоустроено, с изградени частична водоснабдителна и електропреносна мрежи. 
В процес на изграждане е пречиствателна станция за питейни води. 
Тук има покритие на всички мобилни оператори, автоматична телефонна централа, кабелна телевизия и интернет.
В населеното място има основно училище "Отец Паисий", читалище "Никола Йонков Вапцаров", целодневна детска градина, лекарска практика.

Селото е една от най-големите вилни зони на столицата. Броят на вилите двукратно надвишава местните къщи. Географското разположение, климатът и красивата природа привличат много купувачи на имоти.

Туризъм

Свидня и околностите предлагат редица културно - исторически и природни забележителности. Не случайно са предпочитано място за отдих през почивните дни, поради близостта си до гр. София и лесния достъп.

Интересни туристически обекти са:

Църква "Св. Вмчк. Георги Победоносец" - църквата е тържествено осветена и открита на 28.04.2007 год. Средствата за построяването са събрани от жителите на селото.

Искрецки манастир Успение Богородично - намира се на територията на санаториума за белодробно болни, в подножието на планина Понор от Западна Стара планина, на около 2 км източно от с. Искрец.
Основан е през ХІІІ в. Представлява комплекс от черква и жилищни сгради.
Южно от черквата се намира кръщелна-изповедалня (построена през 1856 г.) с изографисани стени, която е единствената по рода си в българските манастири.
Манастирът е обявен за паметник на културата.

В близост до селото има и много пещери, които привличат любители - спелеолози. Най- известни са Душника (обща дължина 876 м), Мечата дупка (обща дължина 142 м), Извиралото (обща дължина 240 м) и др. Пещерата “Душника” е една от най-интересните в Понор планина, защото след крайния сифон може да се влезе в голямата водна система на планината, която тръгва от понорите в северната и част.

Текст: Мирела
Снимки: Интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: