ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Райово

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Райово

Райово е село в Западна България. То се намира в Община Самоков, Софийска област.

Отстои на около 65 км югоизточно от гр. София, на 8 км северозападно от гр. Самоков, на 18 км северозападно от к.к. Боровец.

Населението наброява около 730 души.

Разположено е в живописната долина на река Палакария, между планините Рила, Верила, Витоша и Плана, на височина от около 970 м.
Климатът е умереноконтинентален. Характерни са хладно лято и продължителна зима. Средните януарски температури за района са около -2,6 ºС, а през  юли –  около 18,5 ºС. Въздухът е много чист, природата запазена.
Територията е богата на води. 
В Белчински Бани /15 км/ има минерален извор с температура 41 ºC с доказани лечебни и профилактични въздействия.  
Река Искър  протича недалеч от селото.
Язовир Алино се намира в близост, а само на около 30 км в североизточна посока е яз. Искър.

Селото е благоустроено, с поддържана инфраструктура.
Тук функционират кметство, целодневна детска градина, читалище, магазин, поща, църква, общопрактикуващ лекар.
Най-близките учебни и здравни заведения са в общинския център - гр. Самоков.
Има редовен транспорт /маршрутни таксита/ до селищата в областта.

Туризъм

Районът на село Райово се превръща в привлекателно място за инвеститори, поради благоприятните условия за развитие на съвременен културно-исторически, балнеологичен, еко и планински туризъм. Предстои реализацията на проекти за възстановяването и изграждането паметници на културата, обособяването на екопътеки, развитието на модерни СПА комплекси и балнеологични центрове, организиране на местни празници и възраждането на местните традиции и др.
Само на 18 км разстояние се намира к.к.  Боровец, където има отлични условия за ски туризъм.
Голямо богатство е лековитата минерална вода в съседното село Белчин. В центъра му има минерален басейн. Друга атракция е развлекателен комплекс "Белчин Парк",  намиращ се в началото на селото. Той разполага с голям минерален басейн, два детски басейна, детска площадка, волейболно и баскетболно игрище, снек-бар.
От културно-историческите забележителности с най-голяма стойност е средновековният храм „Света Петка” в с. Белчин. Храмът има изключително ценна иконописна украса и дърворезба. Реставрирана е и осветена през 2007 г. Заедно с реставрацията, в близост до храма е изграден и етнографски комплекс - филиал на Градския исторически музей - гр. Самоков.

Текст: Мирела
Снимки: интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: