ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

c. Радуил

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Радуил

Радуил е село в Западна България. То се намира в Община Самоков, Софийска област. То е второ по големина в общината.

Отстои на 18 км югоизточно от гр. Самоков, на 80 км източно от центъра на гр. София, на 16 км югозападно от гр. Костенец и на 9 км североизточно от к.к. Боровец.

Населението наброява около 1 100 души. 

Разположено е в полите на Рила планина, на надморска височина от 833,40 м.
Климатът е умерено-континентален. Върху него оказва влияние близостта на планините. Именно те спират бурните ветрове и снегонавявания. Характерни са хладно лято и продължителна зима. 

Селото е благоустроено и с поддържана инфраструктура. Напълно са изградени водопровод и канализация.  Улиците са асфалтирани улици, тротоарите са с плочки. Тук има кметство, Основно Училище "Христо Смирненски", Читалище "Христо Ботев", Целодневна Детска Градина "Св. София, Вяра, Надежда и Любов".
Редовен автобусен транспорт го свързва с населените места в общината и гр. София. Летище Долна баня е първото частно сертифицирано летище в България, намиращо се на 8 км.

 

забележителности и туризъм:

  • В близост са Долна баня и Пчелин със своите минерални извори с доказани лечебни свойства.
  • Едно от най- големите предимства е близостта на с. Радуил до курорта Боровец. Най- перспективният курорт дава възможност за целегодишен отдих и продължителен ски туризъм. Със стартирането на Супер Боровец с. Гуцал попада в курортната зона и става максимално атрактивно място за инвестиции.
  • Само на 7 км е и язовир Искър, който дава възможност за водни спортове и риболовен туризъм.
  • Наблизо е изградено професионално голф игрище с 18 дупки по проект на С и площ над 2 300 декара.
  • Конната база в с. Поповяне предлага на посетителите езда сред природата и индивидуални уроци по езда.
  • Недалеч от селото започва територията на Национален парк “Рила”. Той е най-големият в България и един от най-големите в Европа. Създаден е с цел да се съхранят горски, субалпийски екосистеми, образуващи уникален природен комплекс. Площта на резервата е 12 393,7 ха и обхваща значителна територия около  с. Бели Искър и връх Мусала. Той е любимо място за туристи, природолюбители и естествоизпитатели. Хижите в Парка и мрежата от поддържани туристически пътеки създават условия за практикуване на пешеходен туризъм.
  • Всяка година на 15 август, Църковният празник "Света Богородица", се провежда традиционен събор на селото.
  • Интересно събитие е международния фестивал на боба, който се провежда в началото на месец Септември в продължение на 4 дни. В него участват много певци и танцьори от различни държави, с богата фолклорна програма, като най-оригиналните в чест на боба, който е на почит сред местните жители, се награждават.

Текст: Мирела
Снимки: http://www.panoramio.com/

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: