ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Оселна

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Оселна

Оселна е село в Западна България. Намира се в община Етрополе, област София.

Отстои на 11 км югоизточно от с. Джурово, на 13 км западно от гр. Тетевен и на 30 км североизточно от гр. Етрополе. Град Ботевград е на 35 км западно, а столицата София отстои на 92 км югозападно.

Разположено е в планински район с живописна природа, в близост протичат реките Черни вит и Стара река, а надморската му височина е между 500 и 699 м. Климатът е умерено-континентален и се характеризира със студена зима, топло, но не горещо лято и валежи най-вече през месеците март - юни.

Постоянното население наброява 24 души.

Селото е електрифицирано и водоснабдено. Мобилните оператори имат покритие. В миналото селото е било махала на с. Брусен.
Най-близките учебни заведения са в село Джурово, където ще получите и медицинска помощ. Болница работи в Ботевград.

Пещера Съева дупка, част от списъка на 100-те национални туристически обекта, е на 31 км северно. Този уникален природен феномен е сред най-красивите и "музикални", ще видите и единствените по рода си в България хеликтити.

Язовирите с кристални води – "Скърнава" и "Осиковица" /16 км западно при с. Осиковица/, привличат любители на риболова с прекрасните условия за практикуването му.

До село Осиковица също така може да посетите църквата "Св. Архангел Михаил", както и манастира "Св. Богородица". Друга интересна културна забележителност в близост е Чекотинският манастир (33 км западно), подходящо място за разходка през почивните дни.

За запалените голфъри са създадени отлични възможности - голф игрището на Правец и комплексът към него "Правец Ризорт Голф и Спа" (29 км) отговарят и на най-високите изисквания.

Източници: http://bg.wikipedia.org
Снимки: интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: