ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Мухово

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Мухово

Мухово е село в Западна България. Намира се в община Ихтиман, област София.

Отстои на 26 км източно от гр. Ихтиман и на 80 км югоизточно от гр. София. Селата Лесичово и Церово са съответно на 16 км и 13 км в същата посока.

Разположено е в планински район в полите на Средна гора, на брега на яз. Тополница и до течението на р. Тополница, а надморската му височина достига 483 м. Климатът е преходно-континентален. Зимата е много снежна, но мека, лятото слънчево и прохладно. В района се отглеждат овощни дървета, картофи, царевица, малини, а в самото село виреят различни южни култури като нар, смокиня, мушмула и др.

То е добре уредено с асфалтирани основни улици и осветление. Електрифицирано и водоснабдено е. Всички мобилни оператори имат покритие. Автобусен транспорт го свързва със съседните населени места.

Постоянното население наброява 126 души.

Тук функционират кметство, читалище, магазин и заведение. Медицинска помощ ще получите в общинския център, където работят и най-близките учебни заведения.

През 2008 г. е осветена новопостроената църква "Св. Георги".

В центъра е построен паметник на загиналите през войните.

Условията за риболов тук са отлични. Язовирът е богат на риба - бабушка, костур, каракуда, уклей, клен, слънчевка, шаран и толстолоб.

Селото е подходящо за селски туризъм. Излетите и разходките в планината са изключително полезни и приятни. В околностите на Мухово се берат гъби, билки, горски ягоди, малини, къпини, шипки и др.

Съществува легенда, че под скалата в местността Орлов камък е заровено съкровище.

Източници: http://www.muhovo.com
Снимки: интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: