ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Мургаш

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Мургаш

Мургаш е село в Западна България. Намира се в община Годеч, област София.

Отстои на 6 км югозападно от гр. Годеч и на 60 км северозападно от столицата София. Съседните села Букоровци и Върбница са съответно на 4 км западно и на 3 км източно.

Разположено е между планините Чепън и Стара планина, а надморската му височина достига 719 м. Климатът е умерено-континентален и попада под влиянието на релефните форми, като се характеризира със студена зима и топло лято. Най-студеният месец е януари, а най-топлият юли.

Инфраструктурата е сравнително добре уредена. Автобусен и железопътен транспорт свързват селото с останалите населени места. Централните улици са осветени и асфалтирани. Има изградени водопреносна и електропреносна мрежи. Мобилните оператори имат покритие.

Постоянното население наброява 43 души.

Кметството в селото обслужва и съседното село Върбница. Най-близките търговски обекти и учебни заведения ще откриете в гр. Годеч. Там ще получите и здравна помощ. Специализирани болници работят в столицата. 

Около 1880 година е построен църковният храм "Архангел Михаил".

Други интересни културни забележителности в района са множеството манастири. Сред тях се отличават Букоровският манастир "Св. Георги Победоносец". Той е уникален с това, че има пет църкви, от които една е действаща. Пред нея има стари кръстове, на които са изписани имена на светци. Тук е намерен и най-старият календар, откриван в Европа. Бил под формата на костенурка и днес се пази в музей. Също Разбоишкият манастир "Въведение Богородично", скрит в скалите образувани в дефилето на р. Нишава.

Източници: http://web.hit.bg/murgash/index.
Снимки: http://web.hit.bg/murgash/index.

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: