ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Мирово

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Мирово

Мирово е село в Западна България. Намира се в община Ихтиман, област София.

В България има още две населени места, носещи същото наименование в община Стражица, област Велико Търново и в община Братя Даскалови, област Стара Загора.

Отстои на 8 км югоизточно от гр. Ихтиман и на 7 км северно от гр. Момин проход. Столицата София е на 61 км северозападно.

Разположено е в планински район, а надморската му височина достига 662 м. Климатът е умерено-континентален като най-студените месеци са януари и февруари, а най-топлите юли и август. През пролетта и есента често има резки понижения на температурите.

Постоянното население наброява около 208 души.

Автобусен и железопътен транспорт го свързват с останалите населени места.

Мирово е сравнително добре уредено село - главните улици са асфалтирани и осветени, всички мобилни оператори имат покритие. Изградени са водопреносна и електропреносна системи.

Медицинска помощ ще получите в общинския център, където работят и най-близките учебни заведения и търговски обекти. Тук работи кметство.

 

Туризъм и забележителности

На 6 км от селото по посока Пловдив е отклонението за историческата местност при крепостта "Траянови врата", връх Еледжик (1186 м.) един от най-главните въстанически пунктове на българите по време на Априлското въстание през 1876 год. и манастира "Свети Спас".

От кметството на Мирово тръгва екопътека за местността Шиндар. Преходът е маркиран, местността възхищава с красива природа, спокойствие и чист въздух.

Тук е построен православен храм "Рождество Богородично". Празникът на селото се чества на Малка Богородица.

Източници: http://bg.wikipedia.org
Снимки: http://www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: