ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Марица

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Марица

Марица е село в Западна България. То се намира в Община Самоков, Софийска област.

Отстои на 21 км югоизточно от гр. Самоков, на 84 км източно от центъра на гр. София, на 13 км югозападно от гр. Костенец и на 9 км североизточно от к.к. Боровец.

Населението наброява около 670 души. 

Намира се в полите на Рила планина, по горното течение на река Марица, на шосе 82: Самоков - Боровец - Долна баня - Костенец, между Боровец и Долна баня.
Климатът е умерено-континентален. Върху него оказва влияние близостта на планините. Именно те спират бурните ветрове и снегонавявания. Характерни са хладно лято и продължителна зима. 

Селото е благоустроено и с поддържана инфраструктура. Тук има Основно Училище "Свети Свети Кирил и Методий", Читалище "Просвета".
Здравно заведение има в общинския център - Самоков.
Редовен автобусен транспорт го свързва с населените места в общината и гр. София. Летище Долна баня е първото частно сертифицирано летище в България, намиращо се на 8 км.

забележителности и туризъм:

Селото и неговата околност са чудесно място за туризъм, за отдих и риболов. В реката се лови клен, мряна, кефал и скобар. В близост има и язовир.

Интерес за посетители представляват:

  • Късносредновековна църква "Свети Никола" - в югоизточната част на селото. Построена е през последните десетилетия на XVI век. Стенописите в църквата са художествен паметник на културата от национално значение.
  • В близост са Долна баня и Пчелин със своите минерални извори с доказани лечебни свойства.
  • Едно от най-големите предимства е близостта до курорта Боровец.
  • На около 10 км е и язовир Искър, който дава възможност за водни спортове и риболовен туризъм.
  • Наблизо е изградено професионално голф игрище с 18 дупки с площ над 2 300 декара.
  • Конната база в с. Поповяне предлага на посетителите езда сред природата и индивидуални уроци по езда.
  • Недалеч от селото започва територията на Национален парк "Рила". Той е най-големият в България и един от най-големите в Европа. Създаден е с цел да се съхранят горски, субалпийски екосистеми, образуващи уникален природен комплекс. Площта на резервата е 12 393,7 ха и обхваща значителна територия около  с. Бели Искър и връх Мусала. Той е любимо място за туристи, природолюбители и естествоизпитатели. Хижите в Парка и мрежата от поддържани туристически пътеки създават условия за практикуване на пешеходен туризъм.

Текст: Мирела
Снимки: Мирела, Интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: