ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Луково

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Луково

Луково е село в Западна България. Намира се в община Своге, област София.

Селото е разположено на около 12 км южно от гр. Своге и на около 22 км северно от столицата София.

Луково е балканско селце, сравнително равно в по-голямата си част, разположено в Искърското дефиле. Намира се на надморска височина от 550 м.

Селото се характеризира с умереноконтинентален полупланински климат. Това обуславя студена зима, прохладно лято и ранно настъпваща есен в сравнение с останалите части на страната. Климатичните условия и планинският терен в общината, позволяват развитието на пчеларство, малинарство, билкарство и гъбарство.

Постоянното население е около 298 жители.

Най-близките учебни и здравни заведения се намират в общинския център Своге. В селото функционира читалище "Христо Ботев".  

В района около центъра на селото и гарата има доста приятни къщички, добре зареден смесен магазин, кръчма, кафе и чудесна детска площадка. С влак, от Централна гара - София, се стига за 30 мин. Има и маршрутки.

В района на селото е разположена вилна зона, която е популярна дестинация за търсещите спокойно място за отдих сред красива природа.

Всяка година на 6 май се провежда традиционен събор за селото. 

Туристите могат да посетят Батулийският манастир, намиращ се в района.

В общината има още няколко природни и архитектурни обектa, които си заслужава да бъдат видени. Това са Лакатнишките скали при село Лакатник и намиращата се в подножието им пещера Темната дупка, при село Бов - водопада "Скакля" и пещерата "Елата"манастирите "Седемте престола" (близо до Елисейна) и Искрецкия манастир, както и няколкото хижи в района - Пробойница, Тръстеная, Добърчин и др. Природата около Своге впечатлява с разнообразието на горите и красивите поляни.

 

Източник: www.bg.wikipedia.org
Снимки: Мирела

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: