ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Левище

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Левище

Левище е село в Западна България. Намира се в община Своге, област София.

Отстои на 7 км северно от село Габровница, на 24 км североизточно от село Гара Бов и на 11 км от Гара Лакатник. Гр. Своге е на 27 км югозападно, гр. Враца е на 46 км североизточно, докато столицата София е на 68 км южно.

Разположено е в планински район в живописното дефиле на р. Искър, а надморската му височина достига около 1000 м. Територията попада в умерено-континенталната климатична област. Характерни са студена зима, прохладно лято и по-ранно настъпваща есен, в сравнение с останалите части на страната.

Постоянното население наброява около 26 души.

Железопътен транспорт го свързва с останалите населени места. До него има и асфалтов достъп.

Административното обслужване е поето от кмета в с. Габровница. Най-близко разположените учебни заведения са в село Гара Лакатник. Лекар работи в село Гара Бов. Медицински център ще откриете в гр. Своге, а специализираните болници са на територията на столицата.

Туризъм и забележителности

Интересна забележителност в близост до село Левище е туристическият комплекс "Дядо Йоцо гледа". Там родолюбци са издигнали паметник на Вазовия литературен герой, работи също ресторант, а в село Очиндол има и място за настаняване. Инициативен комитет всяка година присъжда награда за родолюбие. Също така само на няколко метра е местността Пресветица, където са открити зидове от старинни постройки. Местното население предполага, че това са останки от християнски храм.

Лакатнишките скали са комплекс от скални венци, откоси, пирамиди и стълбове, пещери и карстови извори, развити сред скалите на Триаската система по западния склон на долината на р. Искър между р. Пробойница, западно от гара Лакатник и Турския дол, при с. Оплетня. Те представляват най-атрактивната част от забележителния каньон на р. Искър. Лакатнишките скали са обявени за природна забележителност през 1989 г.
Благоприятните условия за скално катерене през лятото, сравнително лесният подход и страхотната панорама са чудесни предпоставки за този вид спорт и туризъм, но той не е добре развит.

Река Искър е любимо място за почивка и риболов.

Православен манастир "Седемте престола" ("Света Богородица") се намира в красивата долина на сравнително малката река Габровница, на пътя от гара Елисейна в Искърското дефиле. Той е сред Стоте национални туристически обекта и има печат целогодишно. Достъпен е за автомобили по тесен асфалтиран път от гара Елисейна в Искърското дефиле. Всяка вечер до манастира отива автобус, който прави връзка с един от пристигащите влакове. Сред забележителностите му е гробът на известния български детски писател Змей Горянин (1905-1958 г.) в двора зад черквата.

Водопадът "Скакля" се намира на едноименната река, преминаваща през източната част на планината Понор, близо до Гара Бов. Това е един от най-високите водопади в България. Спуска се от 130 метра височина и впечатлява със своите три каскадни скока, най-високият, от които се спуска от 80 метра височина. Скакля е четвърти по височина у нас и е обявен за природна забележителност през 1978 г. През зимата буйните кристални води на водопада замръзват и Скакля се превръща в едно от най-предпочитаните места за ледено катерене в страната.

Вазовата екопътека носи името на писателя Иван Вазов, който е създал част от творчеството си тук. Тя е частично обновена. Пътеката започва от махала Данговци (в землището на село Бов), минава по долината на река Трескавец, пресича река Искър южно от Гара Бов, следва долината на река Скакля, край едноименния карстов извор, изкачва се край водопада и извежда до село Заселе. Пътят продължава до село Зимевица, покрай църквата "Св. Петка". Днес тя е туристическа дестинация с нарастваща популярност.

Източници: http://bg.wikipedia.org
Снимки: интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: