ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Кътина

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Кътина

Кътина е село в Западна България. Намира се в Столична община, област София

Отстои на 21 км северно от центъра на  столицата. Град Нови искър е на 4 км югоизточно, а село Владо Тричков е на 11 км североизточно. 

Селото е разположено в планински район - в полите на Стара планина, а надморската му височина достига 585 м. Климатът е умереноконтинентален, характеризиращ се със студена зима, прохладно лято и ранно настъпваща есен.

Постоянното население наброява 1292 души. 

Кътина е добре уредено село - електрифицирано и водоснабдено е, улиците са асфалтирани и осветени. Комуникацията със София се осъществява по удобен асфалтов път. Има редовен автобусен транспорт, както и маршрутни таксита. На разположение на жителите на селото са телефонна централа, интернет връзка и сателитна телевизия.

Тук функционират кметство, магазини, ресторант и заведение. Най-близките детска градина и училище са в гр. Нови Искър. Там работят също медицински център, а в столицата ще откриете болница. 

Най-вероятната теория за произхода на името му е, че то произлиза от "скътано", "скрито" - "кътина". 

Туризъм и забележителности

През 2010 година е осветен новият православен храм "Св. 40 мъченици" - положени са мощи на св. Трифон. Той е построен до мястото, където преди е бил средновековният Кътински манастир, от който сега е останал стар каменен кръст.  

Едва на километър северозападно от Кътина се намира местността Градището. Тя е осеяна с остатъци от дялани камъни, оранжеви тънки тухли, правоъгълни основи, широки стени, издигащи се на около 30-40 см над земята, както и голям брой парчета от глинени съдове.

Уникален природен феномен са известните Кътински пирамиди, които са символ на селото и тук ги наричат "Сватовете". Те са пръснати в няколко групи и имат заострена форма и червеникавокафяв цвят. Разположени са сред гъста горска растителност в долната част на Големия дол.

Любителите на риболова могат да се възползват от условията, които яз. Кътина предлага. 

Източници: http://bg.wikipedia.org
Снимки: http://www.snimka.bg/

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: