ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Заселе

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Заселе

Заселе е село в Западна България. Намира се в община Своге, област София.

Отстои на 14 км северно от гр. Своге и на 56 км в същата посока от столицата София. Съседните села Зимевица, Бов и Церово са съответно на 4 км западно, на 36 км източно и на 9 км южно от Заселе.

Разположено е в планински район в полите на Понор планина, част от западна Стара планина, близо до красивото Искърско дефиле, като надморската му височина достига 596 м. Релефът обуславя студената зима, прохладното лято и ранно настъпващата есен в сравнение с останалите части на страната. Климатичните условия и планинският терен позволяват развитието на пчеларство, малинарство, билкарство и гъбарство.

Постоянното население на селото наброява 139 души.

Автобусен транспорт го свързва с близките населени места. Ж.п. гара има в с. Церово. Изградени са водопреносна и електропреносна мрежи. Мобилните оператори имат покритие.

Тук функционират кметство, магазин и заведение. Най-близките лекар и стоматолот работят в съседното село Церово, а медицински център ще откриете в гр. Своге. Пак в Церово има и учебни заведения.

Туризъм и забележителности

В селото е изграден туристически комплекс "Божиловци" - той предлага конна езда, лов, риболов, планински велосипеди, пещернячество, скално катерене, катерене по лед, туристически преходи, посещение на исторически обекти и алтернативен туризъм.

През 2007 г. е открита "Вазовата екопътека", свързваща с. Заселе и с. Бов. Пътеката е с нови огради, мостове, добавено е нощно осветление по ръба на скалния венец покрай пътеката. Има кошчета за боклук, пейки, беседки и информационни табла.

Друга природна забележителност, с която Заселе е станало известно, е водопадът Скакля (четвърти по височина в България) в местността Варо. Водопадът е изключителен с трите си каскадни скока, а едноименната река извира от пещерна дупка в подножието му. През зимата всичко това замръзва, като гледката е приказно красива и се създават чудесни условия за любителите на катеренето.

Скален феномен „Джуглата” - скалното образувание е разположено в района на село Церово, близо до разклона за с. Заселе. Високо е 18 метра, с причудливи форми. Образувало се е при изветрянето на хоризонталните ръждиво-червени триаски пясъчници, характерни за Искърското дефиле в района, в продължение на милиони години.

Рай за пещерняци и изследователи е масивът на Понор планина, съставен от значителни по обем пещери, канали и карстови празнини. Тук може да се види една от най-красивите пропастни пещери Елата, пещерите Душника, Каците, Маяница, към Лакатнишките скали /които са защитена местност и притежават най-богатата пещерна фауна в България/ се намира и най-дългата и интересна пещера Темната дупка. В района има и множество други по-малки пещери.

Източници: http://bg.wikipedia.org, http://www.zasele.com/
Снимки: http://www.zasele.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: