ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Дръмша

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Дръмша

Дръмша е село в Западна България. То се намира в община Костинброд,  област София.

Отстои на 20 км северозападно от гр. Костинброд, 38 км в същата посока от гр. София, на 17 км югозападно от гр. Своге.

Населението наброява около 120 души.

Село Дръмша се намира в северозападните склонове на Стара планина, на надморска височина от  844 м.
Територията на общината попада в умереноконтиненталната климатична област. Характерни са студена зима, прохладно лято и по-ранно настъпваща есен, в сравнение с останалите части на страната.
През селото протича Крива река.
Селото е благоустроено, с поддържана инфраструктура. Тук има покритие на всички мобилни оператори, автоматична телефонна централа.

Туризъм

Дръмша привлича туристи с кристално чист въздух и запазена природа. В местността има възможност за практикуване на различни видове алтернативен туризъм. 
Селото е изходен пункт за различни туристически маршрути в Стара планина.  Предпочитан от любителите - планинари е маршрута до върха "Братьов Камък". Преходът трае около два часа в едната посока, а на върха има малка пещера и 20 метрова скала, от върха на която се открива неописуема гледка към селото и София. 

Недалеч от селото има и много пещери, които привличат любители - спелеолози. Най-известни са Душника, Мечата дупка, Извиралото и др.  
Пещерата “Душника” е една от най-интересните в Понор планина, защото след крайния сифон може да се влезе в голямата водна система на планината, която тръгва от понорите в северната и част.

На около 14 км разстояние се намира балнеокурортът Искрец, където климатът е специфичен и влияе благотворно на хора, боледуващи от белодробни заболявания.

Текст: Мирела
Снимки: Мирела

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: