ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Доспей

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Доспей

Доспей е село в Западна България. То се намира в Община Самоков, Софийска област.

Отстои на 72 км южно от столицата София, на 7 км южно от град Самоков и на 10 км северозападно от  Боровец.

Населението наброява около 600 души.

Доспей се намира в подножието на връх Мусала. Релефът е планински, със средна надморска височина около 970 м. Преобладават полегати склонове, заоблени била и върхове.
Характерни за климата в общината са топло лято и студена зима. Средните януарски температури са около -2,6ºС, а през  юли – около 18,5 ºС.

 

Селото е благоустроено и с добре изградена и постоянно обновяваща се инфраструктура.
Тук функционира читалище "Отец Паисий",  няколко малки магазинчета.
Редовни автобусни линии го свързват с общинския център.  Друго предимство е и бързият достъп и близостта му до столицата и международно летище София.

Туризъм

Доспей привлича туристи с прекрасната си природа и атмосфера, през цялата година. 
Част е от курортно-туристическата локация Самоков - Боровец - Бели Искър.

В околностите има отлични условия за зимни и екстремни спортове, както и любителски риболов по поречието на Бели Искър и в рибарниците над Самоков, конна езда в Боровец и Бели Искър. За любителите на водни спортове има чудесни условия. Подходящо за летни плажове е поречието на река Бели Искър в крайречния парк “Лаго” и над с. Бели Искър.

Рилските езера, повече от 40 на брой, са пръснати по високите части на Рила. По-известни са Маричините, Мусаленските, Мальовишките и Урдините езера.

В близост до селото започва "Централен Рилски резерват". Той е най-големият в България и един от най-големите в Европа. Създаден е с цел да се съхранят горски, субалпийски екосистеми, образуващи уникален природен комплекс. Площта на резервата е 12 393,7 ха и обхваща значителна територия около Бели Искър и връх Мусала.

Текст: Мирела
Снимки: Интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: