ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Врачеш

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Врачеш

Врачеш е село в Западна България. Намира се в община Ботевград, област София.

Отстои на 3 км западно от гр. Ботевград и на 70 км североизточно от гр. София. То е второто по големина село в общината и е много добре благоустроено. Голяма част от уличната мрежа е асфалтирана, има и осветление. Изградени са съобщителна, водопреносна и електрическа мрежи, както и частично канализация. Всички мобилни оператори имат покритие.

Разположено е в планински район, в полите на Мургашкия дял на Стара планина, а надморската му височина достига 400 м. Климатът се характеризира с относително студена зима, прохладно лято и по-ранно настъпваща есен, в сравнение с останалите части на страната.

Постоянното население на селото наброява 3442 души.

Тук функционират кметство, читалище с разнообразна културна дейност, основно училище, детска градина, клуб на пенсионера, търговски обекти и заведения. За здравето на местните се грижат един общопрактикуващ лекар и един стоматолог. Най-близката болница е в Ботевград.
Селото има ловно-рибарска дружина.

Известна културна забележителност е Врачешкият манастир "Св. Четиридесет мъченици", който е девически манастир и датира от Второто българско царство - XIII век. Бил е опожаряван на два пъти от турците - през XV и XVIII в., като вторият път бил и напълно унищожен и представа да съществува. През XIX век (1891 г.)  манастирът е възобновен, като за възстановяването му се носи легенда, според която Богородица се явила в съня на един пастир, показала му мястото на опожарените сгради и лековитото аязмо недалеч от манастира и поръчала да се възстанови. При разкопките местните откриват основите на манастирския храм, кости на монаси, кадилница и една напълно запазена икона на Богородица, за която се предполага, че датира от XVII век. Обявен е за паметник на културата. Храмовият комплекс се състои от еднокорабна църква, жилищна сграда и стопански постройки и е действащ.

Църквата "Св. Димитър" в центъра на селото е дело на майстор Вуно Марков, строител на Часовниковата кула в Ботевград, която е част от 100-те национални туристически обекта.

Източници: http://bg.wikipedia.org
Снимки: http://www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: