ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Борика

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Борика

Борика е село в Западна България. То се намира в Община Ихтиман, област София.

В България има още едно населено място, носещо името Борика - в община Мадан, област Смолян.

Отстои на около 18 км северозападно от гр. Ихтиман, на 60 км югоизточно от гр. София, на 53 км североизточно от к.к. Боровец, на 115 км северозападно от гр. Пловдив.

Населението наброява около 81 души.

Разположено между хълмовете на Ихтиманския дял на Средна гора, на надморска височина от 900 м.
В климатично отношение районът попада в умерено - континенталната климатична област. Отличава се с топло лято и сравнително хладна зима.

Селото е благоустроено и с поддържана инфраструктура. Изградени са водоснабдителна, електроснабдителна и съобщителна мрежи.
Най-близките учебни и здравни заведения са в общинския център - гр. Ихтиман.
Редовен автобусен транспорт свързва селото с общинския център. В близост е и aвтомагистрала Тракия.

Туризъм и забележителности


Борика е изключително красиво и живописно село, идеално за отдих и почивка. Кристалният въздух, зелените борове и поддържани язовири привличат много хора, желаещи да закупят имоти.

Интересни за посещение са:

  • Параклисът "Света Петка", който построен на мястото на по-стар параклис. Особеното в стенописите му е, че Исус Христос е изобразен като дете и няма разпятия.
  • Микроязовир Борика, който се намира в самото село.
  • На 6 км от язовир Бозалан (Бакърдере), където може да се лови риба.
  • На 5км от язовир Искър по горски пътеки - най-големият язовир в България по своя воден обем. Той е предпочитана дестинация за риболов. Близостта му до столицата привлича много запалени рибари от града и околността. Там има възможност за нощуване във вили, палатки или каравани. Постепенно се развиват нови атракции, които привличат не само любителите на риболова. Има възможност за кратки походи в района, разходка с коне в областта, както и използването на водно колело, джет, моторница или каяк.
  • Граничи с ловен резерват Искър - в него се намира едно от най-добрите ловни стопанства в България, разположено е на 30 000 дка площ. В резервата има и трофеен музей, и ловен дом. Разстоянието на прехода е 28 км.
  • Множество пътеки и черни пътища, подходящи за мотокрос и планински колела
  • В близост е гр. Ихтиман, където могат да се посетят културни и исторически забележителности, като Църквата Успение Богородично, Историческия музей, прохода Траянови врата, а любителите на аристократичните спортове могат да посетят Голф Клуб ЕР София, където има голф игрище, басейн, тенис корт.

Източник: http://www.borika.net/
Снимки: Интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: