ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Белчин

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Белчин

Белчине село в Западна България. То се намира в Община Самоков, Софийска област.

Отстои на около 50 км южно от гр. София, на 15км западно от гр. Самоков, на 25 км северозападно от к.к. Боровец.

Населението наброява около 435 души.

Разположено е в живописната долина на река Палакария, между планините Рила, Верила, Витоша и Плана, на височина от 930 м. Климатът е умереноконтинентален. Характерни са хладно лято и продължителна зима. Въздухът е много чист, природата запазена.
Територията е много богата на води. В Белчински Бани има минерален извор с температура 41ºC с доказани лечебни и профилактични въздействия. Реките Искър и Палакария протичат недалеч от селото. Язовир Алино се намира в близост, а само на около 30 км в североизточна посока е яз. Искър.

Селото е благоустроено. Има кметство, читалище, магазин, двама общопрактикуващи лекари. Най-близките учебни и здравни заведения са в общинския център - гр. Самоков.

Има директна транспортна връзка със София, градовете Самоков и Дупница, курорта Боровец, Рилския манастир.
Районът на село Белчин - Белчин Бани се превръща в основа за развитие на съвременен културно-исторически, балнеологичен и еко туризъм на европейско равнище. Предстои реализацията на проекти за възстановяването и изграждането паметници на културата, обособяването на екопътеки, развитието на модерни СПА комплекси и балнеологични центрове, организиране на местни празници и възраждането на местните традиции и др.

ТУризъм и Забележителности

Безспорно най-голямото богатство на Белчин е лековитата минерална вода. В центъра му има минерален басейн. Друга атракция е развлекателен комплекс "Белчин Парк", намиращ се в началото на селото. Той разполага с голям минерален басейн, два детски басейна, детска площадка, волейболно и баскетболно игрище, снек-бар.
От културно - историческите забележителности с най-голяма стойност е средновековният храм „Света Петка”. Храмът има изключително ценна иконописна украса и дърворезба. Реставрирана е и осветена през 2007 г. Заедно с реставрацията, в близост до храма е изграден и етнографски комплекс - филиал на Градския исторически музей - гр. Самоков.
Другата църква „Свети Апостоли Петър и Павел“ е строена през 1883 година.
За дългата и богата история на с. Белчин свидетелстват и останките на голяма крепост с параклис, намиращи се на хълма „Свети Спас“. Солидната крепостна стена е изградена от дялани камъни и тухли още по времето на Римската империя. Откритата квадратна кула, монети, луксозна и битова керамика свидетелстват за оживена търговия и култура от 4-5 век.

Източник:http://selo.bg/
Снимки: http://www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: