ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Ветрен дол

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Пазарджик - с. Ветрен дол

Ветрен дол е село в Южна България, част от община Септември, Област Пазарджик.

Отстои на 17 км югозападно от гр. Пазарджик и на 7 км северно от гр. Септември.

Населението наброява около 1600 души.

Релефът е равнинно-хълмист, със средна надморската височина около 440 м.
В ниските части на района климатът е преходно-континентален, а в по-високите планински. Характеризира се с хладна пролет, прохладно лято и сравнително мека зима.

Селото е благоустроено и с отлично уредена инфраструктура, като включва пълна електрификация, водоснабдителна система, частична канализация, телефонизация, интернет и кабелна телевизия.

На около 10 км преминава европейски път Е80, който свързва населеното място с градовете Пазарджик, Пловдив и София. В селото има ж.п. гара.

Редовен автобусен транспорт го свързва с градовете Пазарджик, Септември и Велинград.

Има кметство, църква, училище, целодневна детска градина, в сградата на читалището има театър и лятно кино. Също така населеното място разполага със стадион „Димитър Спасов-Йозо” и футболен клуб „Зенит”.

Общопрактикуващи лекари обслужват населението на селото. Има изградена мрежа от търговски обекти и заведения.

 

Туристически и културни забележителности

Във Ветрен дол има прекрасни условия за риболовен туризъм, поради факта, че наблизо се намират четири водоеми покрай Чепинска река риболовът е разрешен целогодишно. Със своята флора и фауна то е подходящо за ботанически и орнитологичен туризъм. Наблюдението на птици е много приятно и лесно в региона-те са около 150 вида.

В селото има към десет домакинства, които имат условията и желанието за настаняване на туристи. Също така в съседното село Варвара има хотел и мотел.

Kурорт Цигов чарк се намира на около 30 км, той е целогодишен планински курорт, който е разположен на брега на живописния язовир Батак и близостта до ридовете на родопския връх Голяма Сюткя (2186 м) предлагат отлични възможности за риболовен туризъм и еко маршрути през лятото.

 

Източници: www.vetrendol.com
Снимки: www.vetrendol.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: