ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

Еленов дол

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Еленов дол

Еленов дол е село в Западна България. Намира се в община Своге, област София.

Отстои на 5 км южно от село Габровница, на 7 км в същата посока от село Елисейна и на 45 км североизточно от гр. Своге. Столицата София е на 64 км южно.

Разположено е в планински район с живописен релеф, а надморската му височина достига 962 м. Климатът е умерено-континентален и се характеризира със студена зима, прохладно лято и по-ранно настъпваща есен, в сравнение с останалите части на страната. 

Постоянното население на селото наброява 77 души.

Автобусен транспорт го свързва с останалите населени места. Част от улиците са асфалтирани и осветени. Електрифицирано и водоснабдено е. Мобилните оператори имат покритие.

Тук функционира смесен магазин. Най-близкият общопрактикуващ лекар е в село Томпсън (38 км югозападно). В общинския център работят медицински център и учебни заведения. Специализираните болници са на територията на столицата.

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ТУРИЗЪМ

Лакатнишките скали са комплекс от скални венци, откоси, пирамиди и стълбове, пещери и карстови извори, развити по западния склон на долината на р. Искър между р. Пробойница, западно от гара Лакатник и Турския дол, при с. Оплетня. Те представляват най-атрактивната част от забележителния каньон на р. Искър. Лакатнишките скали са обявени за природна забележителност през 1989 г.
Лакатнишките скали са любимо място на катерачите от София. Организират се мероприятия с цел популяризиране на района сред катерачи от други краища на страната и чужбина.
Тук през последните години са прокарани над 100 нови маршрута.

Православен манастир "Седемте престола" ("Света Богородица") - това е един от най-интересните манастири в България. Осеновлаският манастир е разположен на 5 километра южно от гара Елисейна. Изграден е на една от извивките на Габровница в подножието на планински рид, на който се намират останки на старинна крепост, наричана от местното население "Латинско кале".
Манастирът е по-известен с другото си име - "Седемте престола", заради своята уникална черква. Предание разказва, че седем боляри създали седем селища в близост до манастира - Осеновлак, Огоя, Оградище, Буковец, Лесков дол, Желен и Лакатник. В черквата има седем параклиса (престола) и специалистите твърдят, че подобна не се среща никъде другаде сред българските християнски култови сгради. 

Водопадът "Скакля" се намира на едноименната река, преминаваща през източната част на планината Понор, близо до Гара Бов. Това е един от най-високите водопади в България. Спуска се от 130 метра височина и впечатлява със своите три каскадни скока, най-високият, от които се спуска от 80 метра височина. Скакля е четвърти по височина у нас и е обявен за природна забележителност през 1978 г. През зимата буйните кристални води на водопада замръзват и Скакля се превръща в едно от най-предпочитаните места за ледено катерене в страната.

Вазовата екопътека - носи името на писателя Иван Вазов, който е създал част от творчеството си тук. Тя е частично обновена и реконструираният й участък е официално открит на 29 април 2007 г. Пътеката започва от махала Данговци (в землището на село Бов), минава по долината на река Трескавец, пресича река Искър южно от Гара Бов, следва долината на река Скакля, край едноименния карстов извор, изкачва се край водопада и извежда до село Заселе. Пътят продължава до село Зимевица, покрай църквата "Св. Петка". Днес тя е туристическа дестинация с нарастваща популярност.

Източник: Мирела
Снимки: интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: