ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

С. Широко поле

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Широко поле

Широко поле е село в Южна България. То се намира в община Кърджали, област Кърджали.

Отстои на 10 км източно от гр. Кърджали, на 23 км северно от гр. Момчилград, на 87 км западно от гр. Свиленград, на 238 км югозападно от гр. Бургас и на 251 км югоизточно от столицата София. Селото е разположено на ж.п. линията Хасково-Подкова.

Населението наброява приблизително 750 души.

Село Широко поле се намира в Източните Родопи, по поречието на река Арда край язовир Студен кладенец. Намира се на надморска височина от 465 м, под средновековната крепост "Моняк".

Селото е електрифицирано, водоснабдено и с изградени съобщителни мрежи. Има кметство, пощенски клон, основно училище, детска градина, читалище, джамия, стоматолог и търговски обекти. Най-близките болнични заведения са в гр. Кърджали.

Основният поминък на селото е отглеждането на зеленчуци и овощни насаждения, както и на традиционните за тази област - тютюн и картофи.

Забележителности и туризъм

Над село Широко поле се издига средновековната крепост "Моняк" - една от най-големите и високо разположени крепости в Родопите. Тук се е помещавал военен гарнизон, а в крепостта населението от селищата по поречието на р. Арда е намирало убежище по време на военни действия. До крепостта има маркирана пътека още след изхода от гр. Кърджали в посока гр. Хасково. Обектът е устроен за туризъм.

Друга природна забележителност в селото е пещерата "Карангила", която има няколко входа, свързани помежду си. Вътре са открити керамични фрагменти, доказателство, че пещерата е обитавана в древността.

Язовир Студен кладенец е може би най-живописното изкуствено езеро в Родопите. Той е вторият (след язовир Кърджали) по поречието на река Арда и започва точно след града. Езерото на язовир Студен кладенец се използва за рибовъдство и водни спортове (гребане, водни колела).

Село Широко поле се намира на 13 км от историческото селище Перперикон - археологически комплекс, състоящ се от голямо мегалитно светилище, свещен град и крепост.

Източници: www.kardzhali-tourism.info
Снимки: www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: