ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Горски Извор

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Хасково - с. Горски извор

Горски извор е село в Южна България. То се намира в Община Димитровград, Област Хасково.

На територията на България има още едно село, носещо същото име. То се намира в община Кирково, област Кържали.

Селото е разположено на трансевропейския път Е80 и отстои на 15 км западно от областния град Хасково в посока Пловдив, до който разстоянието е 60 км. Отлична шосейна връзка и с намиращият се на 50 км. южно гр. Кърджали и с общинският център Димитровград отстоящ на 11 км източно. Най-близката железопътна станция отстои на 6 км северно, в с. Ябълково, а другата близка е тази в с. Скобелево. 

През южната част на селото преминава малка, непълноводна и безименна река, водеща началото си от Светлинските гористи възвишения. Общата площ на землището на Горски извор е 44 379 дка, като върху 2 500 дка е разположено самото село, а останалите са в по-голямата си част обработваеми земи, пасища, множество язовири и малко гори. Климатът благоприятства доброто развитие на земеделието и животновъдството.

Постоянното население е около 1 480 души.

Името на селото е буквален превод от старото турско название Коручешме (koru çeşme) и произлиза от "извор в гората". Селището е било разположено първоначално около извор в огромна вековна гора. Сегашното си име приема през 1906 г. Запазена е и интересна легенда в няколко разнообразни варианта, за откриването на този горски извор от овчар от съседното, вече изчезнало село, Бариево.

Селото е благоустроено и има поддържана инфраструктура. Изградени са електропреносна, водоснабдителна и съобщителна мрежи. Основните улици са асфалтирани и осветени. В Горски Извор има кметство, църква "Св. Георги Победоносец", народно читалище "Пробуда", детска градина, магазин за хранителни стоки, аптека, лекар и зъболекар. Най-близкото основно училище е в с. Ябълково. Професионални гимназии, средни училища и специализирана медицинска помощ може да намерите на територията на Димитровград.

По средата на центъра е разположен стар, красиво оформен и добре поддържан парк. В централната му част е запазена действуващата църковна камбанария. В западният край на централния площад през 1930 г. е издигнат един уникален паметник на "Българката - майка и войнишка вдовица". 

Ежегодно на 6-ти май тържествено се отбелязва денят на светеца-патрон на селската църква "Св.Вмчк. Георги Победоносец". Провеждат се църковни служби и се освещава голям курбан, за здраве, в двора на църквата. Успоредно с това, в същия парк тече и събор на групи за изворен фолклор.

В местността Бобина язма - източно от селото, се отбелязва със събор деня на Славното Възнесение Господне. В последните години мястото е облагородено - изградена е беседка с маси, реставрирана е и голямата чешма - съборът се възобновява и събира много хора. През 2005 г. мястото е включено в туристическа екопътека.


Източници: http://bg.wikipedia.org
Снимки: http://commons.wikimedia.org

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: