ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

С. Екзарх Йосиф

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Русе - с. Екзарх Йосиф

Екзарх Йосиф е село в Централната част на Северна България. Намира се в община Борово, област Русе.

Отстои на 31 км югозападно от гр. Русе, на 18 км северно от гр. Борово, на 212 км северозападно от гр. Варна, на 50 км източно от гр. Свищов и на 270 км североизточно от гр. София.

Има редовна автобусна връзка по линиите Русе-Батин и Две могили-Батин.

Селото е разположено в източната част на Дунавската равнина, на надморска височина от 188 м. Релефът е равнинно-хълмист, а климатът - умереноконтинентален. Тук лятото е сухо и горещо, а зимата - студена.

Село Екзарх Йосиф е с население приблизително 570 души. То е изцяло водоснабдено, електрифицирано и с частична канализация. Изградени са комуникационни мрежи. Тук работят кметство, пощенски клон, читалище с библиотека и търговски обекти.

В съседното село Горно Абланово (9 км) има общопрактикуващ лекар и основно училище.

В Екзарх Йосиф има стопанска кооперация с кравеферма и необходима база и техника за обработването на земеделските земи.

Селото е единственото в България с празник на ябълката.

Забележителности и туризъм

Църквата "Св. Архангел Михаил" в селото е построена през 1862 година от тревненския майстор Тодор Николов. Това е единствената църква в региона, построена наравно със земята (а не вкопана) по време на турското робство без султански ферман.

В центъра на селото е построен паметник на загиналите от селото във войните. По инициатива на кмета на селото Илия Данев е създадена етнографска сбирка на открито.

Екзарх Йосиф привлича гости от съседните населени места със своя зоокът с екзотични животни - камила, пони, фазани, щрауси и др.

Интересни туристически обекти в района са Ивановските скални църкви край с. Иваново (21 км) и пещера "Орлова чука" край с. Пепелина (19 км).

Източник: http://www.borovo.org
Снимки: www.panoramio.com www.snimka.bg

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: