ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Скална глава

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Скална глава

Скална глава е село в Южна България. Намира се в община Кърджали, област Кърджали.

Отстои на 16 км северозападно от гр. Кърджали, на 45 км югозападно от гр. Хасково, на 275 км в същата посока от гр. Бургас и на 241 км югоизточно от столицата София.

Намира се в Източните Родопи, на 408 м надморска височина. Районът е хълмист, с красиви панорамни изгледи. В непосредствена близост са река Арда и язовир Кърджали. Климатът тук е преходно-континентален. Лятото е топло, а зимата - мека.

Населението наброява приблизително 135 души.

Селото е водоснабдено, електрифицирано и с относително добра инфраструктура. Тук има хранителен магазин. Пощенски клон, основно училище, детска градина, общопрактикуващ лекар и читалище ще намерите в село Костино /4 км северно/. В гр. Кърджали са най-близките болнични заведения. 

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ТУРИЗЪМ

Край село Дъждовница /4 км югозападно/ могат да бъдат посетени няколко интересни обекта:

  • Скални ниши, издълбани върху открояващи се монолитни скали, сред които, наред с нишите, има оригинални форми на изветряне, наподобяващи исполински фигури. Забелязват се от пътя, но подходът до тях е много труден. 
  • Култовият комплекс "Пещерата Утроба" - древно тракийско светилище, разположено в труднодостъпна местност. Представлява пещера, която по цялата си вътрешност пресъздава очертанията на женската утроба. В дъното на храма е направен свещен олтар, където според вярванията на траките подземната богиня майка зачева слънчевия бог. 
  • Новата каменна арт къща, наричана още Къща на Терлика, надградена върху старите останки на 100-годишна каменна сграда. Част от пространството е оборудвано като артхостел. Дворът е превърнат в галерия на открито. 100-годишната каменна постройка се превръща в атрактивна арт къща за изложби и артистични програми на млади творци от цял свят.

Язовир Кърджали предлага прекрасни възможности за ветроходство, сърф и плуване. Освен за водни спортове, язовирът е подходящ и за риболовен туризъм, поради голямото разнообразие от видове риба.

На 30 км североизточно се намира и археологическият комплекс Перперикон - един от 100-те Национални Туристически обекта.

Източници: http://tourism.kardjali.bgwww.kardzhali-tourism.info
Снимки: интернет, www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: